Влизането и излизането от София е забранено от 0.00 часа

...
Влизането и излизането от София е забранено от 0.00 часа
Коментари Харесай

Затварят София от полунощ


Влизането и излизането от София е неразрешено от 0.00 часа тази нощ със заповед на здравния министър. Ще пътуват единствено товарни коли, коли със специфичен режим и служащи, само че с доста непоколебим надзор при попълване на заявления. Това стана ясно преди минути на ексклузивен брифинг на началника на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, здравния министър Кирил Ананиев и вътрешния министър Младен Маринов.

Още от през вчерашния ден се следи доста обезпокоително нещо. Напускане на София, където е главното огнище с най-вече заболели от, съобщи при започване на брифинга ген. Мутафчийски. Всички тези хора, които напущат столицата, са разпръснати из цялата страна и това води до по-тежка епидемиологична обстановка, а последствията ще станат ясни най-вероятно след към седмица, предизвести той. И добави, че не престават да се усилват случаите на инфектирани и след 17 часа през днешния ден са открити доста нови инфектирани – близо 40. Това към този момент е наклонност, което е в безспорен контрастност с това, което се следи. Затова щабът предложи София да се затвори. Премиерът одобри доводите на щаба и разпореди за надлежно издаване на заповед от страна на министъра на опазването на здравето. Столицата ще се затвори за влизащи и излизащи коли, разгласи Мутафчийски.

Министър Кирил Ананиев разясни заповедта си: От 0.00 часа тази нощ до второ разпореждане се прекратява влизането във и излизането от София на всички транспортни средства с изключения на товарния транспорт, които би трябвало със съответна документи да потвърдят нуждата от осъществяването на съответния превоз. Ще се пропущат и всички коли на специфичен режим, такива, които транспортират жители, които имат потребност от лекуване. Трябва да бъде посочено съответното лечебно заведение, в което ще се лекува пътуващият. Забраната не важи за спешните коли на електроразпределителните сдружения и на ВиК сдруженията. Забраната не важи за служебните коли, които транспортират служащи. Шофьорът, който ръководи автомобила, би трябвало да уточни предприятието, към което се пътува и да уточни шефа на въпросното дружество. Ако служащ пътува с персоналния си автомобил, би трябвало да уточни също името на предприятието и телефон на шефа, ще има времеви график, в който ще имат право да се движат хора с персонални коли, които отиват или се връщат от работа, посочи здравният министър Кирил Ананиев. Той добави, че се стопират и междуградските рейсове за и от София.

Извън въпросните времеви прозорци няма да има опция да се придвижват персонални коли, добави вътрешният министър Младен Маринов. Той бе извънредно засегнат от случилото се през днешния ден по КПП-тата. По думите му служителите на реда са били подложени на оскърбление от страна на пътуващите. Над 5000 коли са върнати. Министърът обаче добави, че тези, които са съумели да излязат не е ясно по какъв начин ще съумеят да се върнат в столицата. Всички заявления ще бъдат тествани и всеки, който е попълнил погрешни данни, ще си понесат отговорност. За да защитим всички тези, които съблюдават ограниченията, би трябвало да бъдем по-строги към нарушителите, безапелационен бе Маринов.

Крайната мярка е провокирана от всеобщото овакантяване на столицата с коли, които задръстиха изходите на София макар рестриктивните мерки за напредване и апелите на управляващите да не се подхващат пътувания за празниците.

Днес бяха оповестени засилени ограничения по КПП-тата на регионалните градове, с цел да се избегнат неоправдани пътувания. Властите приканиха хората от София да си стоят у дома, с цел да не разнасят болестта при роднините си. Страната към този момент е на крачка от пика на COVID-19. Десетки са новите регистрирани случаи за последните 24 часа.

Въпреки апелите да си останем у дома, колоната от коли на изхода на София при автомагистрала „ Тракия” довечера беше над 4 км и през целия ден имаше опашки. Подобно беше ситуацията и към другите две автомагистрали – „ Хемус” и „ Струма”. Там са се образували опашки по над 3 километра. И в случай че през днешния ден към момента доста хора съумяват да минат с записка от шеф, то от на следващия ден документът ще се слага на сериозна инспекция. Вече е затегнат контролът и за тези, които пътуват с обяснението, че носят медикаменти на близки, съобщи Нова тв.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР