Влиятелният иракски шиитски мюсюлмански духовник Муктада ас-Садр заяви в понеделник,

...
Влиятелният иракски шиитски мюсюлмански духовник Муктада ас-Садр заяви в понеделник,
Коментари Харесай

В цял Ирак е въведен полицейски час след оттегляне на влиятелен политик

Влиятелният иракски шиитски мюсюлмански свещеник Муктада ас-Садр съобщи в понеделник, че се отхвърля от политиката и закрива институциите си в отговор на неразрешима политическа невъзможност, което провокира митинги от страна на неговите почитатели и поражда страхове от още неустойчивост.

Поддръжниците на Садр, които проведоха седяща проява в продължение на седмици в укрепената Зелена зона на Багдад - територия за министерства и задгранични задачи, нахлуха в основния щаб на кабинета и демонстрираха вътре след неговото изказване.

Армията на Ирак разгласи неопределен полицейски час за цялата страна от 19 часа и прикани протестиращите да изоставен Зелената зона, с цел да избегнат конфликти.

 Сблъсъци в Зелената зона сред последователи на Садр и негови съперници от подкрепяни от Иран шиитски групи.
Сблъсъци в Зелената зона сред последователи на Садр и негови съперници от подкрепяни от Иран шиитски групи.

По време на безизходицата към съставянето на ново държавно управление Садр подтикна легионите си от поддръжници, хвърляйки в хаос напъните на Ирак да се възвърне от десетилетия на спор и наказания и опита му да се оправи с религиозните битки и ширещата се корупция.

Садр беше най-големият победител от изборите през октомври, само че изтегли всички свои депутати от Народното събрание през юни, откакто не съумя да сформира държавно управление, което да изключи противниците му, най-вече подкрепяни от Иран шиитски партии.

Садр настоя за предварителни избори и разформироване на Народното събрание. Той споделя, че нито един политик, който е на власт след американската инвазия през 2003 година, не може да заема служба.

" С актуалното разгласявам окончателното си отдръпване ", сподели Садр в изказване, оповестено в Twitter, критикувайки сътрудниците си шиитски политически водачи, че не са се вслушали в апелите му за промени.

Той не даде детайлности по отношение на затварянето на офисите си, само че сподели, че културните и религиозните институции ще останат отворени.

Садр се е оттеглял от политиката или държавното управление в предишното и също по този начин е разпускал лоялни му милиции. Но той резервира необятно въздействие върху държавните институции и управлява паравоенна формация с хиляди членове.

 Симпатизанти на Садр проникната в Президентския замък.
Симпатизанти на Садр проникната в Президентския замък.

Той постоянно се е прибирал към политическа активност след сходни известия, макар че актуалната политическа невъзможност в Ирак наподобява по-трудна за разрешаване от предходни интервали на социална парализа.

Сегашната невъзможност сред Садр и шиитските противници докара Ирак до най-дългото време без държавно управление.

След това последователи на енергичния свещеник нахлуха в централната държавна зона на Багдад. Оттогава те окупираха Народното събрание, спирайки процеса по желание на нов президент и министър-председател.

Съюзникът на му Мустафа ал Кадими, който остава длъжностен министър-председател, сподели, че е спрял съвещанията на кабинета до второ разпореждане, откакто протестиращи садристи нахлуха в държавната централа в понеделник.

Политическите партии се скараха за властта и голямото петролно благосъстояние, притежавано от Ирак, вторият по величина производител в ОПЕК, разяснява " Ройтерс ".

 Садристи стачкуват с портрета на водача си в басейн на Президентския замък в Багдад.
Садристи стачкуват с портрета на водача си в басейн на Президентския замък в Багдад.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР