Влиянието на генетичните фактори спрямо тези на околната среда е

...
Влиянието на генетичните фактори спрямо тези на околната среда е
Коментари Харесай

Гени или възпитание? Изследване с 29 милиона близнаци решава въпроса

Влиянието на генетичните фактори по отношение на тези на околната среда е 50 на 50, твърди ново проучване. Когато става дума за темперамент, просветеност, здраве и доста други фактори, природата и възпитанието имат еднакъв дял.

За да стигнат до този извод, учените са прегледали съвсем всяко проучване на близнаци в последните 50 години. Това включва данни от 14 558 903 двойки близнаци, изследващи 17 804 самостоятелни черти в 2748 обособени изявления.

„ Все още има догатки за това какъв брой разновидност се дължи на генетиката и какъв брой е породена от факторите на околната среда “, споделя доктор Бебен Бенямин, един от създателите на проучването.

„ Искахме да разгадаем това, като прегледахме съвсем всички генетични изследвания на близнаци, извършени през последните 50 години и съпоставихме всички резултати. Има солидни доказателства, че както генетичните, по този начин и външните фактори могат да повлияят върху самостоятелните особености и болесттите. Успокояващо е, че приблизително към 50 % от самостоятелните разлики са генетични, а 50 % се дължат на околната среда. “

Според него това значи, че вместо да противопоставяме генетиката и околната среда, би трябвало да ги преглеждаме като допълващи се фактори.

Докато при образуването на множеството черти учените са разкрили баланс сред вродени и добити характерности, това не се отнася за някои обособени случаи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР