Властта всячески отказва да признае, че е поръчала твърде малко

...
Властта всячески отказва да признае, че е поръчала твърде малко
Коментари Харесай

5 опашати лъжи, или къде са ваксините?

Властта по всякакъв начин отхвърля да признае, че е поръчала прекомерно малко дози от " Пфайзер " и " Модерна "
Българското държавно управление настойчиво отхвърля да има виновност за дребния брой имунизирани. България е на последно място в Европейски Съюз като движение на имунизация - процентът е над два пъти по-малък от междинното за Европейски Съюз. Кабинетът отхвърля да е направил неточности при поръчката на другите типове ваксини, твърди, че няма контракти с компаниите-производители, и че вземаните решения за преразпределяне на количества не зависели от България. На днешната конференция на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов още веднъж съобщи същото. Това са манипулативни внушения и опашати неистини. Ето обстоятелствата:
Лъжа №1: България поръча задоволително ваксини

Откакто започнаха отрицателните ранглисти за броя на имунизирани, държавното управление повтаря, че България е поръчала задоволително ваксини. Изтъква се огромно общо число - 18,1 млн. поръчани дози. Но на този декор има повече от явна липса на ваксини. Властите не се посвениха да извадят като контрааргумент в своя изгода, че поръчката на повече ваксини би довела до обвинявания в разхищения. Замерянето с огромни цифри цели единствено едно - да замаже огромната неточност на държавното управление какви количества да поръча от първите две утвърдени в Европейски Съюз ваксини - препарати от нов вид с мъчно предпазване, само че с висока резултатност - на " Пфайзер/БиоНТех " и " Модерна ". От колкото и кладенеца да носи вода, държавното управление не може да промени обстоятелството, че първичната поръчка за тези ваксини е дребна.

Заявката, която България в началото е направила за " Пфайзер/БиоНТех ", е за 1 млн. дози. Това е доста малко количество. За съпоставяне - Португалия, която е с население от 10.2 млн. души, е декларирала единствено за първото тримесечие на годината 1.3 млн. дози на " Пфайзер ". Премиерът Борисов оставя усещане, че нашите 1 млн. дози надали не е трябвало да дойдат вкупом, а ни подмятат трохи. Това не е по този начин - доставките са разпределени по тримесечия, като първото тримесечие при всички контракти е с най-малки доставки поради последователното повишение на потенциала за произвеждане. Едва на 13 януари България поръча в допълнение 2.9 млн. дози от " Пфайзер/БиоНТех ", които обаче ще дойдат след април.

Числата, обявявани от Министерство на здравеопазването, изрично удостоверяват тази картина. На 7 януари, преди да контракти спомагателни дози, на база общо поръчано количество от " Пфайзер ", т.е. 1 млн. дози, Министерство на здравеопазването разгласи, че в интервала от януари до март от тази ваксина се чакат 247 650 дози. На 25 януари - когато към този момент е направена и втората поръчка за 2.9 млн. дози от " Пфайзер ", Министерство на здравеопазването разгласява обновени данни. Те още веднъж обаче сочат сходни дребни доставки за първото тримесечие - предстоящите количества са напълно леко повишени на 255 255. От данните се вижда, че вторият контракт ще се усети през второто тримесечие.

Лъжа №2: Не идват толкоз, колкото сме поръчали

Второто подстрекателство, което държавното управление прави, е че фирмите-производители не доставят поръчаните количества и спъват цялата имунизационна акция. Това е правилно, само че най-много за имунизацията на " АстраЗенека ". При нея породиха подозрения за сигурността и имунизацията бе замразена, като сега в складовете чакат налични за систематизиране 100 000 дози. Компаниите " Пфайзер/БиоНТех " и " Модерна " извършват графиците си за доставки, въпреки и с леки закъснения и разбъркване по графика.

В отговор до " Сега " преди дни от Министерство на здравеопазването разгласи, че към 1 март от имунизацията на " Пфайзер " са доставени 175 000 дози, в това число получените същия ден 21 060 дози. За останалата част от месеца страната чака още 84 240 дози - по 21 060 всяка седмица. Този темп дотук се извършва и в случай че дойдат безпроблемно и последните количества, доставените ваксини от " Пфайзер " ще станат 259 240 за първото тримесечие. Това е даже малко повече, в сравнение с чака Министерство на здравеопазването - 255 255. При " Модерна " има закъснение на февруарските доставки с приемане на по-сериозни количества през март, само че общото количество на доставени ваксини тук за първото тримесечие ще е 109 200 дози при в началото предстоящи 60 000 дози (тук растежът идва и с помощта на това, че през февруари страната ни поръча 460 000 дози над първичните 500 000). Но това също са доста дребни цифри - и след корекцията, и преди нея.

Лъжа №3: Джипитата избраха имунизацията на " АстраЗенека "

Кабинетът дълго време не искаше да разяснява по какъв начин тъкмо е определил какви количествата от другите ваксини да поръча, само че в последните дни даде две пояснения - преди всичко - че " АстраЗенека " е първата компания със подписан контракт от Европейска комисия, и че общопрактикуващите лекари са предпочели точно нея, тъй като е с по-лесна логистика за предпазване.

Тези пояснения още веднъж целят размиване на отговорността. Каквото и да са предпочели джипитата, няма по какъв начин да се внушава, че те са наклонили везните за решението. Вчера пред " Свободна Европа " министърът се оправда с половин уста, че решили, че нямаме фризери за по-модерните ваксини.

Обяснението, че " АстраЗенека " е първата с контракт с Европейска комисия, е основателно - това е проблем и в други страни, които са се предоверили на първата разработка със подписан с Еврокомисията контракт. Това обаче не значи, че държавното управление не е имало опция да направи друга преценка при последвалите контракти за най-новото потомство ваксини. Тук здравният министър още веднъж се заиграва манипулативно с обстоятелствата. Ангелов през днешния ден разгласи, че сега, в който са се разбрали индустриалните проблеми на " АстраЗенека " и желанието да се доставят единствено 40% от декларираните количества, страната незабавно е реагирала и е решила да поръча количества и от имунизацията на Janssen. Това не е правилно. На 14 октомври България първо се отхвърли от имунизацията на Janssen, а на 13 ноември ненадейно реши да търси метод да я купи. Това бе обяснено с отчитане на " несигурността по отношение на резултатите от клиничните изпитвания за останалите претендент ваксини ". А за проблемите на " АстраЗенека " да достави декларираните количества се разбра едвам през януари.

България не се свени да акцентира като принос и поръчаните 4.6 млн. дози от имунизацията на " Санофи ". За страдание, страната ни и тук не уцели, залагайки голяма поръчка на ваксина, която се оказа недотам сполучлива и се дава обещание да бъде подготвена едвам в края на 2021 година

Лъжа №4: България няма контракти с производителите и не знае какво се случва

На експлицитен въпрос България отказвала ли е вероятни по-големи квоти за поръчки, каквато е картината при " Пфайзер/БиоНТех " и " Модерна ", здравният министър не отговори. Той не отговори и дали тези непоръчани количества са преразпределени сред други страни-членки. " Не мога да ви кажа какво се случва с остатъка от квотите, тъй като България под никаква форма няма връзки с фирмите-производители. Нито можем да кажем какви са решенията, които се вземат, нито къде отиват количествата ". Нито едно от тези фрази не дава отговор на обстоятелствата. Първо здравният министър няма по какъв начин да не знае, второ на конференцията до него седеше проф.Венцислав Мутафчийски, който съставлява България в европейския комитет по разпределението на имунизациите, само че замълча.

И двамата знаят за какво България се е отказвала от квоти и по какъв начин са разпределени те. Европейската комисия бе повече от ясна по въпроса - страните-членки сами са предпочели да има опция да се отхвърлят от количества и са решили остатъкът да се преразпределя сред страни, поискали повече - на симетричен принцип. Ако виновните в България лица не знаят това, значи би трябвало да бъдат уволнени.

Категорично е и друго - страните-членки и съответните производителите имат договорни връзки, макар че подписваният от тях документ има статут на анекс към общото съглашение на Европейска комисия със съответната компания. В този контракт на равнище страна и производител се показва точното количество ваксини, които страната ще получи, както и мястото, в което те ще се доставят. Има изрично условие параметрите в тези контракти да не нарушават общото движение за доставки на равнище Европейски Съюз. Източници от Брюксел обясниха, че общите доставките на равнище Европейски Съюз са разпределени по тримесечия. За да има правдивост за доставките на равнище страни-членки, всяка страна получава от контрактуваното общо количество за тримесечие подобаващ % според от популацията си или понижена квота, в случай че се е отказала от част от доставките - какъвто е българският случай. Този коефициент се ползва за всяко тримесечие. Именно съществуването на контракти на равнище държава-производител е повода Европейската комисия изрично да отхвърля детайлна информация по страни. Тази информация е благосъстоятелност на страните-членки, оповестиха тази седмица на брифинг от Европейска комисия.

Лъжа №5: Правителството направи нужното с писмо до Европейска комисия

По всичко проличава, че държавното управление чака да получи дивиденти през април след решението дружно с още 5 страни да упорства Европейската комисия да върне и за тях пропорционалния принцип на поръчване на ваксини. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен към този момент разгласи, че контрактуваните за второто тримесечие изключителни 10 млн. ваксини от Пфайзер/БиоНТех ще се употребяват, с цел да се ребалансира системата макар направените от страните-членки отводи от квоти на по-ранен стадий. Ясно е, че България ще получи нещо от тези количества. Това ще бъде резултат от възможния отвод на други страни от личните им дажби, защото са подходили по-умно при поръчките.

И една мистерия: Къде са имунизациите " Пфайзер " и " Модерна "

От края на февруари ни убеждават, че се пазят 70 000 дози от РНК-ваксините за изборната администрация. Днес стана ясно, че досега са имунизирани 24 000 членове на секционни и районни комисии. Общо те са към 100 000 и е явно, че не всички желаят да се имунизират. Също по този начин в няколко града на изборната администрация са поставяли " АстраЗенека ", а не от по-модерните препарати. И тук следва въпросът къде са имунизациите на " Пфайзер " и " Модерна ", откакто от началото на март от тях са получени нови 100 000 дози? Подозренията, че администрацията ги разпределя за наши хора и другарски компании са изцяло основателни. Министерството на здравеопазването отхвърля да даде отговор къде са имунизациите.

Да теглим чертата - третата вълна бушува. България можеше да я посрещне с повече имунизирани, в случай че предходната есен не се беше стискала за фризери, а беше поръчала повече от по-модерните ваксини. Както, да вземем за пример, постъпи Малта, чийто министър председател през днешния ден е бодил в очите на Борисов.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР