Властта прокарва законова промяна, която ще ѝ разреши увеличаване на

...
Властта прокарва законова промяна, която ще ѝ разреши увеличаване на
Коментари Харесай

Властта отваря вратичка за увеличаване на бюджетния дефицит |

Властта прокарва законова смяна, която ще ѝ позволи увеличение на държавния недостиг на годишна основа да надвишава 3% от Брутния вътрешен артикул (БВП) " при изключителни условия " и изяснява това с " изключителни условия отвън контрола на Министерския съвет, имащи съществено влияние върху финансовата позиция на бранш " Държавно ръководство ", т.е. с пандемията от ковид.

Промяната е импортирана в Закона за обществените финанси от отрасловия министър Кирил Ананиев през днешния ден. Срокът за публичното разискване на законопроекта е скъсен на половина и за отзиви по плана са дадени едвам 14 дни.

Сегашният таван от 3 на 100 е еднакъв с избрания в Договора за действието на Европейски Съюз, само че в претекстовете на Ананиев се показва следното:

" Разразилата се в международен мащаб пандемия от COVID-19 и последвалата я глобална икономическа застоялост, довела до стесняване на икономическата интензивност и заетостта и отразила се извънредно неподходящо върху редица браншове от стопанската система, поставиха на тежко тестване фискалните рамки на голям брой страни, в това число и на България. В тази връзка спазването на фискалните правила, които понастоящем са в действие, се трансформира в голямо предизвикателство за съвсем всяка страна от Европейски Съюз, като прогнозите са за  доста утежняване както на бюджетните дефицити, по този начин и на нивото на държавния дълг през актуалната година, а също по този начин вероятно и в бъдещ период. По тази причина в границите на Европейски Съюз беше задействана клаузата за дерогация (частична отмяна), която разрешава по време на изключителни условия за прочут период от време разноските, директно свързани с последствията от превъзмогването на пандемията, да бъдат изключени от обсега при изчисляването на бюджетния баланс ".

В плана се планува също смяна в размера на ограничаването на годишния бюджетен недостиг по консолидираната фискална стратегия, изчислен на касова основа. Той се трансформира от сегашните 2% от Брутният вътрешен продукт на 3% от Брутният вътрешен продукт. Надвишаването на националното ограничаване е обвързвано само при изключителни условия - излиза наяве от претекстовете на министъра, който добавя, че това е обвързвано с обезпечаване на благоприятни условия за по-голяма гъвкавост при съществуването на изключителни условия.

Изключват се разноските, осъществявани от сметки за средства от Европейски Съюз, включително по други международни програми и контракти, които са с режим на сметки за средства от Европейски Съюз, от обхвата за оптималния размер на разноските по консолидираната фискална стратегия, който не може да надвишава 40% от Брутният вътрешен продукт, за да не се ограничава усвояването на средства от европейските фондове и стратегии.

Това министърът изяснява с подсигуряването на достъпа до милиардите по Плана за възобновяване на Европа:

" Следва да се означи, че в отговор световните провокации, свързани с овладяване и превъзмогване на следствията от зародилата пандемия от COVID-19 е в ход реализация на Плана за възобновяване на Европа, предусещащ благоприятни условия за държавите членки на Европейски Съюз за достъп до запаси от фондове, стратегии и механизми, което постанова промени на фискалните правила, с цел да се разреши безпроблемното им използване. Това докара до нужда от преразглеждане на регулациите и разпоредбите в областта на фискалната политика и тяхната еластичност на фона на глобалните предизвикателства пред стопанската система и бюджета, което е водещ претекст за разработването на сегашния законопроект ".

Съкратения период за публично разискване той изяснява с дребното време, което остава за подготовка и внасяне на законопроекта за държавния бюджет за 2021 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР