Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти.

...
Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти.
Коментари Харесай

Въвеждат нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти


Властта разгласи нови ограничения против палмовото масло в млечните артикули. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че особено ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала

Новата възбрана ще изключва изцяло опцията на етикет, на който написа „ сирене” или „ кашкавал” да има нещо друго с изключение на същинско мляко. Освен това оттук насетне една и съща компания няма да има право по закон да създава и млечни, и имитиращи артикули.

„ Част от млекопроизводителите нямат обикновено изкупуване на мляко поради това, че в доста от продуктите се влагат заместители”, разяснява Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите пред Нова телевизия.

По думите му няма по какъв начин в магазина да има сирене на цена под 8-9 лв. за кг и да е единствено от мляко. Не изключи обаче и опцията в скъпите артикули също да има заместители.

„ Има хора, които вършат бизнес и пари от това нещо. Има хора, които са с лобита освен у нас, само че и в Европейски Съюз. Този въпрос остро се слага от няколко години. Сега споделят, че до една година изрично щял да бъде решен”, добави Зоров.

„ Крайно време е страната да поеме едно водачество във връзка с качеството на храните. Хидрогенираните мазнини не са присъщи за човешката физиология. Настаняват се трайно в тялото ни и не може да се освободим от тях. Те би трябвало да бъдат неразрешени. Лошото е, че са и във всички десертни блокчета”, съобщи от своя страна проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

„ На пазара има артикули, които са формирани напълно от палмово масло. В Съединени американски щати се счита, че отчасти хидрогенираните мазнини водят до 100 000 смъртни случая годишно. Там от 1 юни към този момент ще се счита за федерално закононарушение влагането им в продуктите”, разясни доктор Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители”.

Той е на мнение, че у нас не може да бъде изработен сполучлив надзор върху продуктите ментета.

Проф. Байкова добави, че 6 до 8 грама на ден от тези отчасти хидрогенирани мазнини водят до покачване равнищата на холестерола.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР