Властите във Варшава превзеха сградата на училището към руското посолство.

...
Властите във Варшава превзеха сградата на училището към руското посолство.
Коментари Харесай

Завземането на училището при руското посолство във Варшава укрепи репутацията на Полша като най-русофобска държава

Властите във Варшава превзеха постройката на учебното заведение към съветското посолство. Под наблюдението на полицията чиновниците и учителите, живеещи в постройката, натовариха нещата на камион с дипломатически номера под звука на „ Прощаването на славянката ”. Руските дипломати нарекоха завладяването на постройката нелегално и предизвестиха за ответни стъпки. В експертната среда заграбването се счита за следващата демонстрация на русофобия и се чакат други провокации от Полша в навечерието на 9 май. Защо в този случай една протестна нота няма да е задоволителна?

В събота управляващите във Варшава, с поддръжката на полицията, нахлуха в постройката на учебното заведение към съветското посолство, където учат децата на дипломатите. Полската страна споделя, че постройката на улица “Келце ”, където също живеят учителите и личният състав, принадлежи на кметството. Сега учебното заведение е отцепено, на портата виси нова верига с брава.

В постройката бяха позволени единствено чиновници на посолството с дипломатически статут. Сред тях беше и съветският консултант на посланика Андрей Ордаш. Според него кметството е дало период до 19.00 часа да изоставен постройката. Следобед на територията беше позволен камион с дипломатически номера на съветското посолство. Училищният личен състав и учителите натовариха нещата в него под звуците на марша „ Прощаването на славянката “.

Руският дипломат в Полша Сергей Андреев разяснява, че Москва преглежда действието на Варшава като навлизане на територията на дипломатическо оборудване. При такива условия, прецизира той, учебното заведение не може да продължи да работи, ще би трябвало да търси ново място за активността си. „ Квалификацията е еднопосочна – това е незаконно деяние, нарушаване на Виенската спогодба в дипломатическите връзки. Естествено, че ще протестираме ”, предизвести Андреев.

Министерство на външните работи на РФ съобщи, че счита " тези постоянни враждебни дейности на полските управляващи за жестоко нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година и посягане върху съветската дипломатическа благосъстоятелност в Полша ". От там означават още, че " сходен безочлив ход на Варшава, който излиза отвън рамките на цивилизованото междудържавно другарство ", няма да остане без остра реакция от Москва.

На собствен ред прессекретарят на Министерство на външните работи Мария Захарова назова завладяването на учебното заведение провокация и добави, че Полша от доста години нарушава интернационалното право, двустранните съглашения и вътрешното законодателство.

Полският държавен новинарски канал ТВП заяви, че прессекретарят на полското външно министерство Лукаш Ясина е декларирал, че посланикът има право да стачкува. „ Все още не знаем дали го е направил или не, чакаме го “, сподели Ясина. Според него дейностите на варшавските управляващи са доказани от съдилищата и „ се състоят във обстоятелството, че това имущество принадлежи на полската страна и е нелегално конфискувано от Русия “.

Във Варшава споделят, че има голяма разлика в броя на дипломатическите здания на територията на двете страни. През март полското външно министерство разгласи началото на процеса на изземване на съветски недвижими парцели. Според ведомството двете здания, които ще бъдат изтеглени преди всичко, не се употребяват от Русия за дипломатически и консулски цели. Освен учебното заведение това е и постройка на улица „ Собиески “, където са живели съветски дипломати, през днешния ден е необитаема и имаща потребност от ремонт.

Андреев към този момент прикани за инспекция на тази обстановка. Според него постройката на ул. " Собиески " в действителност е празна, само че обстановката с учебното заведение е друга. Той акцентира, че посолството ще разбере въз основа на какви документи Варшава подхваща тези стъпки.

И без това обтегнатите връзки сред двете страни се утежниха още повече поради съветската спецоперация, провеждана на територията на Украйна. Варшава оказва помощ за въоръжаването на Киев. През февруари предходната година - няколко дни след началото на СВО - хулигани стреляха с железни сачми от прашка по съветското посолство. Бяха счупени стъклата на няколко прозореца на жилищни пространства. Извършителите бяха арестувани от полицията.

По-рано тази седмица полската прокуратура иззе средства от блокирани сметки на съветското посолство и комерсиална задача. Официалната причина за замразяването е съмнението на Варшава, че тези средства могат да бъдат употребявани за пране на пари или тероризъм. Андреев назова случая " жестоко нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ".

„ Крайно време е да повдигнем въпроса за действието на полското посолство на територията на Руската федерация. Разбирам, че това е доста жестоко, тъй като думата „ Полша “ подухва мемоари за кино лентата „ Четиримата танкисти и кучето “ или „ Ва-банк “, сериала „ Залог повече от живот “, Варшавския контракт, само че към този момент нищо от това не е останало. Днешна Полша е една от най-русофобските страни в света “, сподели Армен Гаспарян, член на Централния съвет на Руското военно-историческо сдружение (РВИО).

Историкът е уверен, че няма да се завърши с завладяването на постройката на учебното заведение и запорът на сметките на посолството. " Какво следва? Посолството ни ли ще завладяват? Не е ли време да играем изпреварващо и да се сбогуваме с полските дипломати в Москва? Струва ми се, че по този начин или другояче ще стигнем до това “, споделя събеседникът.

Сергей Орджоникидзе, някогашен заместител общоприет секретар на Организация на обединените нации, член на Руската социална камара, също е склонен, че Русия би трябвало отговори изрично. „ Тъй като Полша се стреми към такова утежняване, ние би трябвало да отговорим. Тук една протестна нота няма да е задоволителна. Но ние не би трябвало да бъдем като тези дребни хора и да оскверняваме представителствата и собствеността на други страни. Да се държим почтено “, акцентира дипломатът.

Самият факт на завладяването на постройката на учебното заведение, принадлежащо на съветското посолство, е жестоко пренебрежение към интернационалното право, счита той. „ Това е индикатор за отношението към страната ни. Ако поляците имаха опция да се държат по същия метод във връзка с нашата страна по други въпроси, тогава те не биха се поколебали да се втурнат да унищожат всичко, което принадлежи на Русия “, уверен е Орджоникидзе.

Акцията за завладяване на учебното заведение е още един привет за тези, които имат вяра във опцията за договаряния с Варшава, уверен е Гаспарян. Той счита за странна позицията, в която се вършат оферти да не се изострят връзките с Варшава. „ С всяка последваща стъпка Полша демонстрира нелепостта на този тип прогнози. За страдание в медийното ни пространство се въртят доста такива нелепости. Не се колебая, че през днешния ден отново ще стартира вайкане, че не би трябвало да обръщаме внимание на завземането на учебното заведение “, акцентира историкът.

Събеседникът напомни по какъв начин години наред на територията на Полския културен център в Москва се говореше, че „ Сталин е еднакъв на Хитлер “, само че по този начин и не се реагира.

„ Ние демонстративно не обърнахме внимание на това, припомняйки, че строихме комунизма и социализма дружно. Поляците видяха неналичието на реакция и осъзнаха, че могат да продължат. И в случай че реакцията последва, тогава те ще бъдат доста сюрпризирани. Сега те са сигурни, че няма да има отговор на дейностите. За тях митинг на равнище Външно министерство не значи нищо. Дипломатическите ходове нямат значение. Това се появи от убийството на нашия посланик Пьотр Войков през лятото на 1927 година във Варшава “, напомни Гаспарян.

Според него самобитността на Полша се крие в нейния исторически комплекс на пропаднала империя, който се умножава с русофобия, „ а всички ние го измерваме със събитията след Великата отечествена война, които, апропо, никой не помни с изключение на нас. ” Той счита за неслучайно, че нападението е подхванато в навечерието на паметна дата - Деня на успеха. На 30 април 1945 година руските бойци Кантария, Егоров и Берест издигат знамето на своята военна част на Райхстага в Берлин.

„ В Полша прелестно схващат какво значи 9 май за съветския народ. И още веднъж плюят в нашата посока - за поляците това е свещено нещо. За тях това е позната процедура, с която ние не можем да свикнем, тъй като откровено сме затънали в действителностите на 70-те години. Колкото по-рано изхвърлим баласта хрумвания за предишното и заживеем с това, което имаме в този момент, толкоз по-добре. Не изключвам, че завладяването на учебното заведение не е последното деяние преди 9 май “, счита Гаспарян.

Орджоникидзе е склонен, че с наближаването на Деня на успеха " сходни провокации против Русия ще се засилят в разнообразни посоки, най-вече от западни страни ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР