Властите във Франция, Германия и Испания в петък постигнаха споразумениеза

...
Властите във Франция, Германия и Испания в петък постигнаха споразумениеза
Коментари Харесай

Франция, Германия и Испания разработват нов боен самолет

Властите във Франция, Германия и Испания в петък реализираха съглашение за идната фаза от създаването на нов военен аероплан. Това ще бъде най-големият защитителен план в Европа с приблизителна стойност от над 100 милиарда евро, заяви " Ройтерс ", написа News.bg.

Министерството на защитата на Германия съобщи в изказване, че индустриално съглашение е реализирано след интензивни договаряния на най-високо държавно равнище. В плана ще бъде преследван метод на съдействие на равна основа, само че е под обща френска отговорност.

" Политическото съглашение по отношение на FCAS е страхотна стъпка и - изключително в тези времена - значим знак за отличното френско-германско-испанско съдействие ", сподели немският министър на защитата Кристин Ламбрехт. Той укрепва военния потенциал на Европа и обезпечава значимо ноу-хау освен за нашата, само че и за европейската промишленост. "

По-рано източници споделиха, че идната фаза на разработка на Future Combat Air System (FCAS) се чака да коства към 3,5 милиарда евро , които да бъдат разграничени поравно сред трите страни.

Френските Dassault, Airbus и Indra - последните две съставляват надлежно Германия и Испания - са включени в схемата за започване на замяната на френските Rafale и немските и испанските Eurofighter от 2040 година

" Сега би трябвало да се подхващат редица публични стъпки в съответните страни, с цел да се разреши бързо сключване на контракт, към който ще би трябвало да се придържаме ", сподели Airbus в мнения по имейл.

Френският президент Еманюел Макрон и тогавашният немски канцлер Ангела Меркел за първи път оповестиха проекти през юли 2017 година за FCAS, който ще включва изтребител и набор от свързани оръжия, в това число дронове.

Напоследък планът - в началото предопределен да сплоти европейците след миграционната рецесия и решението на Англия да напусне Европейския съюз - е източник на напрежение сред двете страни.

Миналия месец Макрон анулира взаимна френско-германска министерска среща заради различия с Берлин по необятен кръг от въпроси, измежду които отбранителни и енергийни планове.

Двете страни се бореха повече от година, с цел да се спогодят за идващия стадий от развиването на FCAS, макар че френското и немското държавно управление като цяло се съгласиха по плана.

Някои източници считат, че виновността е в Dassault, защото компанията е отказала да отстъпи в дълготраен спор за правата върху интелектуалната благосъстоятелност.

Други източници упрекнаха Airbus, че упорства за по-голям дял от работата по плана, управителен от Dassault, настоявайки, че той би трябвало да получи " равна позиция " с френската компания.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР