Властите във Финландия взеха решение да закрият експерименталната програма за

...
Властите във Финландия взеха решение да закрият експерименталната програма за
Коментари Харесай

Финландия реши да спре даването на безусловен базов доход

Властите във Финландия взеха решение да закрият пробната стратегия за погашение на безусловния базов приход, по която хиляди финландци получаваха по 560 евро месечно, съобщи БГНЕС.
Финландското държавно управление е взело решение да приключи опита, с помощта на който жителите получаваха безплатно порядъчен месечен приход. Програмата завършва през тази година. Парите се плащаха на 2000 финландци на възраст сред 25 и 28 години.
Засега не се оповестяват нито аргументите, нито резултатите от опита. Един от създателите на програмата - Оли Кангас, обаче разяснява, че тя е била доста лимитирана, ориентирана най-вече към безработни.
През 2015 година безработицата във Финландия стигна 10%, което беше невиждано от 17 години и тъкмо тогава се появи концепцията за пилотната стратегия. Но през декември предходната година страната одобри закон, съгласно който безработните би трябвало да работят най-малко 18 часа на всеки 3 месеца, с цел да получават обществени помощи.
През 2016 година гласоподавателите в Швейцария всеобщо отхвърлиха предлагането за въвеждане на обезпечен базов приход за всички. Близо 77% бяха срещу предлагането и единствено 23% го поддържат. Там лагерът на поддръжниците предложи месечен обезпечен приход от 2500 швейцарски франка за възрастни и 625 швейцарски франка за всяко дете.
Швейцария беше първата страна, провела сходен референдум.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР