Властите в Република Северна Македония (РСМ) започнаха разследване срещу ръководството

...
Властите в Република Северна Македония (РСМ) започнаха разследване срещу ръководството
Коментари Харесай

Скопие разследва НПО заради среща на македонски деца с Румен Радев

Властите в Република Северна Македония (РСМ) започнаха следствие против управлението на художественото студио „ Малък Битолски Монмартър “ поради проведено посещаване в България, в границите на което македонски младежи са провели срещи с българския президент Румен Радев и представители на други български институции.

Това стана ясно, откакто вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски удостовери, че полицията е изпратила сигнал до прокуратурата в Битоля по отношение на случая.

„ Очакваме да забележим дали прокуратурата ще даде предписание за събиране на съответната документи ”, сподели Спасовски.

По неговите думи „ няма тъжби от родители на деца , членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици “. Въпреки това Спасовски упорства да се повдигат наказателни обвинявания и да се взимат показания, „ с цел да могат институциите да подхващат дейности “.

„ Не е належащо да започваме каузи единствено по сигнал. След като прокуратурата е известена, към този момент има произвеждане “, заяви той.

Според Спасовски визитата в България било „ политическа корист с деца от страна на българските управляващи “ .

 
„ Подобно нещо може да се случи единствено в Русия, Беларус и Северна Корея “
„ Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски подреди на полицията да стартира досъдебно произвеждане против преподавател, тъй като завел деца да рисуват в България - пред Народния спектакъл и в Пловдив, а по-късно посетили българския парламент и президентството “, реагира късно нощес някогашният външен министър Екатерина Захариева от своя фейсбук профил.

„ Не знам дали сътрудниците схващат по какъв начин наподобява това - като че ли вършат обезверени крачки да се причислят към един доста прословут международен клуб. Не, не става дума за Европейския съюз. А за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими “, добавя Захариева.

Според нея сходно нещо може да се случи единствено в страни като Русия, Беларус и Северна Корея.

„ А всички си мислехме, че на Балканите сме затворили тази мрачна страница от историята. Жалко, тъжно, подло и неуместно! “, написа още тя.
 Makedonia Bulgaria Risunka Naroden Teatur Bulgarska Pamet Рисунка на български и македонски възпитаници пред Народния спектакъл " Иван Вазов " в София. Снимка: Фондация " Българска памет "
В началото на юли 30 млади художници от Република Северна Македония и България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единение сред Северна Македония и България пред Народния спектакъл в София. Това е третата подред среща на млади художници от двете страни рамките на акцията „ От двете страни на границата “ на доктор Милен Врабевски и Фондация „ Българска памет “, а президентът Румен Радев одобри на „ Дондуков “ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които вземат участие в самодейността за добросъседство и другарски връзки сред двете страни, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР