Властите в Пловдив обсъждат дали да отворят училищните дворове за

...
Властите в Пловдив обсъждат дали да отворят училищните дворове за
Коментари Харесай

Дебат в Пловдив - да се отворят ли училищните дворове за свободно ползване?

Властите в Пловдив разискват дали да отворят учебните дворове за подрастващите и в отвън образователно време, оповестява Българска национална телевизия. До концепцията се стигна откакто омбудсманът Борислав Стаматов предложи във всеки от шестте региона да се дефинират по две учебни заведения, където децата да спортуват след часовете. В момента от съображения за сигурност дворовете се заключват.

В двора на главно учебно заведение в регион „ Южен “ допреди седем години се е влизало свободно след часовете. Служителите обаче си спомнят този интервал със смесени усеща.

" В двора влизаха деца, лятно време карат колела, колички, само че и доста злоупотребяваха, доста отпадъци – бутилки, фасове. Случавало се е след отпуските, когато дойдем на 25 август и стартираме да чистим двора, два-три дни ние не можем да излезнем от двора. Събирали сме отпадъци за цялостен самосвал напряко ", спомня си Василка Байрактарова – чистачка в ОУ „ Димитър Талев “ – Пловдив.

Затова огромна част от шефовете в града са резервирани още веднъж да се върне този свободен режим. Особено откакто са създали огромни вложения в спортни уреди, които се употребяват непрекъснато в часовете по физическо.

" 300 хиляди лв. до този миг са вложени за създаване на шест мултифункционални стадиони, за полагане на тази ограда и за футболното игрище – 300 хиляди лв. ", споделя Ирина Чолакова – шеф на ОУ „ Димитър Талев “ - Пловдив.
В общината също няма еднопосочно предложение по какъв начин би трябвало да се постъпи, тъй като регистрират и плюсовете, и минусите.

" Нощем може да е рисково, има много огромна материална база във всяко учебно заведение. Или уикендите, когато пък се събират пъклен доста хора, което води след себе си потребността от в допълнение разчистване, спомагателна защита и така нататък Проблемът е на масата, не е елементарно решим изключително в някои квартали, където зелените площи не доближават ", счита Стефан Стоянов – заместник-кмет на община Пловдив.
Според решение на Общинския съвет сега шефовете ръководят сградния фонд и дворовете и носят отговорност за тях. Отново съветниците би трябвало да намерят вид, който да удовлетвори всички страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР