Властите в Източен Тимор наложиха в столицата Дили локдаун заради

...
Властите в Източен Тимор наложиха в столицата Дили локдаун заради
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Първи локдаун в Източен Тимор, Белгия разхлабва мерките

Властите в Източен Тимор постановиха в столицата Дили локдаун поради ковид а , което става за пръв път в дребната островна страна в Югоизточна Азия, съобщи Ройтерс.

" От през днешния ден среднощ за период от 7 денонощия се вкарва санитарна преграда и наложителна изолираност, като хората ще могат да излизат от домовете си единствено при нужда ", заяви държавното управление. " Мярката се постанова поради огромната възможност от разпространяване на вируса из обществото ", се споделя в известието.

Забранява се напускането на столицата по суша, море или въздух с изключение на по основателни аргументи, свързани с сигурност, обществено здраве, филантропични аргументи или такива от публичен интерес.

В някогашната португалска колония Източен Тимор с население 1,2 млн. души до момента са регистрирани едвам 122 случая с ковид , множеството от които привнесени. Но едва охраняваната граница с Индонезия, където има близо 1,38 млн. случая и над 37 хиляди умряли с диагноза COVID-19, поражда опасения, че болестта ще се трансферира в Източен Тимор и ще провокира безпорядък в зле оборудваната здравна система на страната.

През локдауна са неразрешени всички, обществени, културни, спортни и религиозни прояви. Правителството е приело народен проект за имунизация, като до края на този месец се чака идването на 33 хиляди дози.

От началото на април Тайланд редуцира от 14 на 7 дни периода на наложителната карантина за идващи в страната чужденци , които са имунизирани против ковид а, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира изказване на здравния министър на страната.

Ваксинацията би трябвало да е направена до три месеца преди пътуването, а от идващите ще се изисква също да показват негативен резултат от тест за Covid-19.

Хората, които не са ваксинирани, само че имат уверение, че не са инфектирани с ковид , ще би трябвало да останат под карантина 10 дни, показва Ройтерс.

От през днешния ден Белгия отчасти разхлабва ограниченията против пандемия та от ковид. Вече е позволено на открито да се събират 10 души вместо четирима, както беше до момента. Присъстващите на погребения се лимитират до 50 души при нужната отдалеченост. Дейностите на младежите са възможни при общо 10 души вътре и 25 на открито.

Премиерът на кралството Александър де Кро разясни в петък, че отваряне на заведения за хранене, кафенета и хотели може да се чака едвам през май, когато процентът на имунизираните от рисковите групи ще е задоволително висок.

До този миг първа имунизация са получили над 600 000 души. 

Нова Зеландия заяви, че ще употребява единствено имунизацията на „ Пфайзер “ за ваксиниране на жителите си против ковид а, отказвайки се от първичните проекти да употребява четири разнообразни ваксини , съобщи АП.

Министър-председателката Джасинда Ардърн разгласи през днешния ден смяната в тактиката, обяснявайки я с успеваемостта на имунизацията на „ Пфайзер “. Тя посочи, че по този начин всички новозеландци ще имат по-лесен и по-справедлив достъп до една и съща ваксина.

Основание за това решение обаче частично може да е и забавянето в процедурата по одобрение на имунизациите. Досега здравните регулатори в страната са одобрили само препарата на „ Пфайзер “ и изследват още две ваксини, показва Българска телеграфна агенция.

Ардърн сподели, че Нова Зеландия е купила 10 милиона дози от имунизацията на „ Пфайзер “, което е задоволително за ваксинирането на 5 милиона поданици с нужните две дози. Ардърн посочи, че се чака по-голямата част от поръчаните количества да бъдат доставени през втората половина на годината.

До момента Нова Зеландия е ваксинирала единствено няколко хиляди души. Властите овладяха разпространяването на вируса и имунизирането не се счита за толкоз необходимо, колкото в доста други страни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР