Властите в Италия откриха близо два тона кокаин, плаващ в

...
Властите в Италия откриха близо два тона кокаин, плаващ в
Коментари Харесай

Италианските власти конфискуваха „рекорден“ товар от кокаин в Средиземно море

Властите в Италия откриха близо два тона кокаин, плаващ в морето край остров Сицилия, което данъчната и митническата полиция на страната назова " рекордна " конфискация, оповестяват от БГНЕС.

Наркотиците са били съхранявани в към 70 водоустойчиви пакета, които плуват в морето, излиза наяве от фотоси, споделени от управляващите за. Всеки пакет е бил грижливо запечатан и държан дружно с риболовен мрежи, като е съдържал и светещо устройство, което съгласно управляващите е разрешавало следенето на противозаконните колета.
https://twitter.com/enexnewsroom/status/1647902740402561027?s=20
Пакетите са видяни за първи път от управляващите при рутинни инспекции. Италианската полиция съобщи, че те евентуално са били пуснати от товарен транспортен съд и е трябвало да бъдат открити по-късно и докарани на сушата.

Според управляващите цената на двата тона кокаин, пакетирани допълнително от 1600 обособени пакета, е над 400 милиона евро.

Операцията е една от най-големите конфискации на опиати в Италия за последните съвсем 30 години. През 2019 година италианската полиция откри в резервоар в Генуа 60 пакета кокаин, пристигнали с транспортен съд от Колумбия, който се е насочвал към Барселона. Контейнерът е превозвал повече от два тона кокаин, принадлежал на разнообразни организации, свързани с " Кланът на залива " - колумбийски наркокартел.

Все още не е ясно от кое място идват последните пакети, иззети край източната част на Сицилия, нито къде вероятно ще бъдат доставени.

Броят на конфискациите на кокаин в Италия нараства бързо от 2020 година насам, сочат последните данни, споделени от управляващите на страната. Докато през 2020 година Италия регистрира връх от конфискувани 13,4 тона кокаин, същият връх е строшен два пъти през идващите години. През 2022 година италианската полиция е конфискувала 28,1 тона кокаин, което е внезапен скок по отношение на 2021 година, когато страната е конфискувала 20,07 тона кокаин.

Скокът на конфискациите на кокаин в Италия е в сходство с неотдавнашния отчет на Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (СНПООН), в който се показва, че производството на кокаин е достигнало най-високото си ниво в историята. Според Глобалния отчет на Организация на обединените нации за кокаина за 2023 година южноамериканските наркокартели са се възползвали от пандемията от коронавирус за произвеждане на рекордни количества кокаин, които да популяризират нелегално из целия свят.

От организацията обявиха, че потреблението на риболовни и търговски кораби, както и на контейнери на контейнеровози, за контрабанда на кокаин в Европа се усилва.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР