Владо Бучковски, специалният представител на правителството на Република Северна Македония

...
Владо Бучковски, специалният представител на правителството на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Бучковски: В София политическата криза се задълбочи, преговорите ще продължат едва през декември

Владо Бучковски, специфичният представител на държавното управление на Република Северна Македония (РСМ) в договарянията с България, споделя, че скоро в София няма да бъде определено ново държавно управление, а в това време предстоят президентски избори. Затова някогашният македонски министър председател счита, че договарянията със София ще продължат едвам през декември, цитира думите му скопското електронно издание “Фактор “.

„ За страдание, там (в София-бел.ред.) се задълбочи политическата рецесия и не беше допустимо да се образува държавно управление даже след повторните избори, които се състояха на 11 юли. Очевидно е, че в този момент те са тактически с третия мандат, връчен на Българската социалистическа партия и е несъмнено, че и те не могат да сформират политическо държавно управление. Това значи, че през ноември ще има постоянни президентски избори и трети парламентарни избори. Това значи, че до края на ноември, началото на декември няма да имаме събеседник от другата страна. Опитът, изработен от нашето държавно управление на тези срещи през юни, когато нашата делегация, водена от премиера Заев, сподели, че служебното държавно управление не е готово да влезе в разрешаването на разногласието сред Скопие и София. „ Така че ще би трябвало да изчакаме до декември “, сподели професор Бучковски.

Професорът прибавя, че пътят ще бъде сложен, само че че не е невероятно да се стигне до решение и чака София да бъде подложен на нараснал напън от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

„ Трябва да се договорим непосредствено със София. Но бъдещото българско държавно управление също няма да бъде в комфортна позиция, защото нараства натискът както от Европейски Съюз, по този начин и от нашия стратегически сътрудник, Съединени американски щати, който е извънредно заинтригуван от стабилността на Западните Балкани. Мисля, че ще имаме положителни шансове, само че всичко зависи от нас. “

Според Бучковски българската страна би трябвало да влезе намерено, рационално и прагматично в решаването на този проблем.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР