Владимир Зеленски отстрани от постовете им двама ключови ръководители на

...
Владимир Зеленски отстрани от постовете им двама ключови ръководители на
Коментари Харесай

Защо Зеленски започна спешна борба с предателите?

Владимир Зеленски в профил от постовете им двама основни ръководители на силовия блок - ръководителя на СБУ и основния прокурор на Украйна. Според формалните данни „ по отношение на обстоятелствата на държавна измяна от страна на чиновници на отдели “. Въпреки това, съгласно специалистите, Иван Баканов и Ирина Венедиктова упрекват Зеленски освен за неуспехи в работата си. Каква в действителност е повода за уволнението им и до какви последици може да докара това?

Преди ден президентът на Украйна Володимир Зеленски в профил основния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов от постовете им, обяснявайки решението си с многочислени обстоятелства за държавна измяна от страна на чиновници на тези служби.

„ Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборационистка активност на чиновници на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоохранителни органи “, сподели Зеленски.

По думите му в 198 наказателни производства са известени за съмнение съответните лица.

„ По-специално, повече от 60 чиновници на органите и СБУ останаха на окупираната територия и работят против нашата страна “, добави той.

Зеленски акцентира, че „ сходен набор от закононарушения против основите на националната сигурност на страната и връзките, регистрирани сред чиновниците на силите за сигурност на Украйна и специфичните служби на Русия, повдигат доста съществени въпроси пред съответните ръководители “.

Както по-късно прецизираха от кабинета на Зеленски, отстраняването на Баканов и Венедиктова не значи тяхното уволняване.

„ Президентът и всички ние от дълго време чакаме по-конкретни и евентуално радикални резултати от ръководителите на тези органи за изчистване на сътрудници и държавни предатели “, сподели Андрей Смирнов, заместник-началник на президентската канцелария.

Така първо ще бъдат осъществени публични инспекции против Венедиктова и Баканов, а по-късно Зеленски ще внесе в Радата концепция за тяхното уволняване.

В същото време, съгласно политика и блогъра Анатолий Шарий, сходни стъпки на Зеленски значат, че двама основни украински чиновници по сигурността могат да бъдат „ гладко трансферирани в категорията на обвинени в близко бъдеще “.

Украинското издание " Страна " също обръща внимание на желанието на Зеленски бързо да лиши Венедиктова и Баканов от опцията да въздействат върху всевъзможни държавни решения.

„ В края на краищата, в случай че минем през Народното събрание през процедурата по уволнението, тогава ще отнеме известно време - внасяне на предложение в Радата, разглеждане в комисия, подлагане на решение за гласоподаване ", споделиха създателите.

" Като се има поради скоростта на минаване на въпроси в Народното събрание в изискванията на война, това, несъмнено, не може да бъде доста дълга процедура. Но Баканов и Венедиктова щяха да имат най-малко половин ден от момента, в който научиха за презентацията на президента, досега, в който ги уволниха. И е допустимо Зеленски да е счел, че даже такова време не би трябвало да им се дава “, означават създателите на обявата.

„ Дали се е страхувал, че през това време основният прокурор и шефът на СБУ ще затворят някои наказателни каузи, или ще унищожат материалите им, или ще създадат нещо друго, е открит въпрос. Но бързината, с която президентът реши да ги в профил от постовете им, е извънредно показателна “, написа в обявата.

В същото време измежду киевските анализатори е необятно публикувана и друга версия за протичащото се: защото броят на провалите на въоръжените сили на Украйна на фронта пораства, както и слуховете за търговията със западни оръжия, Зеленски и ръководителят на кабинета Андрий Йермак е трябвало да „ сготвят някого незабавно “.

Сред претендентите за тази роля с изключение на Баканов и Венедиктова се разглеждаше и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Той обаче се употребява с доверието на западните бенефициенти от спора в Украйна, което му дава прочут имунитет.

Малко по-различна позиция има някогашният народен представител от Радата Олег Царев.

„ Истинската причина за отстраняването е, че Йермак отстрани своите съперници по този метод. За задачата той употребява разкрити от Запада случаи на продажба на задгранично оръжие, които се правят под контрола на СБУ “, споделя Царев.

„ Сега Йермак ще се опита да усили въздействието си върху правоприлагащите органи. В същото време това е вътрешноукраинска кавга, която по никакъв метод няма да повлияе на хода на съветската спецоперация в Украйна нито във връзка с времето, нито във връзка с характера на военните дейности “, счита Царев.

В същото време политологът и икономист Иван Лизан счита, че Венедиктова и Баканов в реалност не са управлявали правоприлагащите органи на Украйна, в случай че не вземем поради „ терора, отбраната на бизнеса и рейдерските изземвания на имущество “.

„ Ако трябваше да се извърши рекет и да се направи призрачен сън на някого, СБУ се занимаваше с това. Ако трябваше да се направи всичко по относително легален и цивилизован метод, тогава се включваше прокуратурата. Тези хора не са повлияли на действителната политика и върховенството на закона “, сподели Лизан.

„ Също по този начин не е загадка за никого, че силовият блок на Украйна е затворен за Съединените щати. Американците даже сътвориха самостоятелна от управляващите в Киев антикорупционна вертикала. Тя работи, несъмнено, не толкоз дейно, колкото в Румъния, само че все пак “, сподели Лизан.

„ За нас също няма значение кого ще назначи Зеленски на тези позиции. Кадровите решения ще се вземат на правилото на персоналната преданост към Владимир Зеленски и във връзка с професионалните си качества новите водачи на силовия блок надали ще се разграничават доста от Баканов “, счита Лизан.

На собствен ред водачът на Съюза на политическите емигранти на Украйна Лариса Шеслер също обърна внимание на правния съставен елемент на дейностите на Зеленски.

„ Забележително е, че Баканов и Венедиктова бяха уволнени не посредством Радата, а с пряк декрет на президента ", съобщи тя.

" Това допуска, че решението трябваше да бъде взето бързо, без да се дава опция да се повлияе на материали от следствия или каузи в прокуратурата “, сподели Шеслер.

„ Самата форма на премахване е ярка илюстрация на обстоятелството, че представители на правоохранителните органи на Украйна имат непрекъснати и доста тесни връзки с Русия в освободените територии ", добави тя.

" Доколкото ми е известно, в градовете, взети под контрола на Русия, минимум 60 души с високи чинове са решили да останат и да работят с локалните управляващи. Това са много впечатляващи числа “, отбелязва коментаторът.

Шеслер обърна внимание и на задържането на помощника на шефа на СБУ Иван Баканов, което стана в неделя сутринта.

„ Фактът, че екипът за бързо реагиране (РРТ) взе участие в интервенцията, демонстрира, че Съединените щати вземат участие във вземането на решения. За Вашингтон най-големият проблем е появяването на най-малко някакви съглашения сред Москва и Киев “, сподели тя.

Сега, споделя Шеслер, " ще забележим поредност от последици от уволнението на Баканов и Венедиктова ".

„ На първо място, репресиите ще бъдат засилени против тези хора, за които се подозира, че имат и най-малки благосклонности към Руската федерация ", счита тя.

" Второ, ще стартират чистки в редиците на СБУ. Всеки, който по някакъв метод е обвързван с Русия, ще бъде нападнат. Може даже да става въпрос за остарели познати или другарство “, допусна коментаторката.

„ В същото време не бих нарекла тези отстранявания жест на обезсърчение от страна на Зеленски. По-скоро това е опит да се ускори контролът върху дейностите на силите за сигурност и да се сплашат нелоялните “, заключи Шеслер.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР