Владимир Путин продължава да използва активно в свой интерес последствията

...
Владимир Путин продължава да използва активно в свой интерес последствията
Коментари Харесай

Хамас в Москва: Какво цели Кремъл?

Владимир Путин продължава да употребява интензивно в собствен интерес следствията от нападението на Хамас против Израел. Руските дипломати одобриха в Москва делегация на ислямистката формация, приета от редица страни за терористична. Тя беше управлявана от члена на Политбюро Муса Абу Мурзук, главен интернационален представител на терористите.

Хамас и иранци на посетители на Путин

Палестинският посетител съобщи пред съветските държавни медии, че в очите на Хамас всички взети заложиници са израелци, без значение какви други паспорти имат. Предстои да разберем дали това се отнася и за заложниците, които имат съветско поданство. Възможно е Путин безапелационно да помоли представителите на Хамас да ги освободят, с цел да може по-късно да каже: " Виждате ли – това не са терористи, а изцяло съответни хора, с които може да се реализира договореност. Трябва единствено да се поддържа непрекъснат контанкт с тях, както прави Русия ". Общо-взето в този дух бе изказването на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на коментара на израелските управляващи, възмутени от приема на терористите в Москва.

Едновременно с делегацията на Хамас в Москва дойде Али Багери Кани, заместник-министърът на външните работи на Иран. Иран дружно с Катар е съществена опора на Хамас. Техеранският посетител е провел договаряния с Абу Марзук и неговите хора, а това прави още по-вероятна версията за опита да се реализира договореност за " жест на благосклонност " от страна на Хамас.

По този метод Москва губи трайно публичното мнение в Израел, само че Путин явно не се безпокои от това. Той в този момент има други задания. Това е проява на въздействието на Москва в Близкия изток. Предоставяйки опция за среща на иранския посланик с Хамас, Кремъл демонстрира какъв брой доверени връзки поддържа и с Техеран, и с палестинските ислямисти. т.е. - би трябвало да се преценявате с нас.

Според заветите на Брежнев

Освен това искрено пропалестинската позиция на Кремъл е предопределена да вдигне престижа на Путин в очите освен на арабските водачи, само че и в целия така наречен " световен Юг " (бившия " трети свят " ). Днес съветският режим експлоатира освен антиамериканизма, само че и зле прикрития, а от време на време и напълно отявлен антисемитизъм в доста страни от Азия, Африка и Латинска Америка. 

Делегация на Хамас в Москва през 2006 година.Снимка: dpa/picture-alliance

Путин и Лавров безусловно възраждат облика на Москва от епохата на Леонид Брежнев и Юрий Андропов – основния настойник и спонсор на Организацията за избавление на Палестина (ООП) и други " национално-освободителни придвижвания " с ясно изразена антизападна устременост. За разлика от 70-те и 80-те години обаче през днешния ден марксистите ленинисти от вида на Народния фронт за избавление на Палестина са малко и не са изключително авторитетни. Следователно в този момент би трябвало на инат на Запада да бъдат поддържани мощните сега ислямисти.

Кремъл залага на левите

Що се отнася до марксистите, то съдейки по мощната вълна от демонстрации на взаимност с Газа (а посъщество с Хамас), те по никакъв начин не са малко в западните университети и неправителствените организации. След нахлуването в Украйна през февруари предходната година Путин и неговото обграждане очевидно пренасочиха вниманието си от десните на Запад, на които внушаваха визията за Русия като олицетворение на обичайните полезности, към левите. Те постоянно ненавиждат Америка, НАТО и Израел като " империалистически ", " хегемонистки " и " патриархални " формирания. Руският режим на драго сърце им приглася. Не може да бъде изключено и работата да не се лимитира единствено с общността във възгледите - няма да се учудя, в случай че се окаже, че Москва оказва на съдружниците отляво тъкмо такава материална помощ, каквато оказваше преди време на Марин льо Пен.

На съветския режим към този момент му върви. Израелското управление наподобява колебливо и без явен политически проект в новата обстановка. Американците се пробват да се задържат на два стола – поддържат израелците, само че в същото време се стремят да потушат гнева в арабските страни и в другите страни от световния Юг. На този декор Путин още веднъж може да показва увереност и ясна позиция, което освен това не му коства съвсем нищо. Но в случай че Израел и Съединени американски щати преминат към по-решителни дейности срещу Иран и неговите съдружници, на Москва ще ѝ се наложи да разчита на личните си сили. Имайки поради войната против Украйна обаче, може да се окаже, че Путин няма запаси за ефикасна отбрана на приятелите от Техеран и Газа.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР