Владимир Путин, президентът на Русия, който е на власт от

...
Владимир Путин, президентът на Русия, който е на власт от
Коментари Харесай

Канадско издание: Путин прави високи залози за Украйна

Владимир Путин, президентът на Русия, който е на власт от три десетилетия, обича да принуждава съперниците си да се занимават с гадания, твърди Аурел Браун в канадското издание The Globe and Mail. И през днешния ден, с към 85 000 съветски бойци, ситуирани на украинските граници, Москва може да се изкуши да добави Украйна към възходящия лист от интернационалните победи, който включва Приднестровието, Грузия, Крим и Сирия.
Твърденията на Москва в руски жанр, че ескалацията на военната борба е предизвикана от Украйна и самия Запад, са безспорна фантазия. И по този начин, какво е всеобщото придвижване на съветските войски по границите на Украйна: блъф, изнудване, тест, допустимо лимитирано ново завладяване на територии или сигнал за идна тотална война? Какво движи дейностите на Москва?
В продължение на няколко години Путин употребява външни триумфи, с цел да компенсира или отклони вниманието от неуспехите на вътрешния фронт. Неотдавнашните промени в конституцията обаче му разрешиха да „ нулира “ изискванията на водачеството си и да се кандидатира още веднъж през 2024 година за още два мандата до 2036 година В допълнение, съветската ваксина Sputnik V наподобява е много сполучлива, демонстрирайки, че Русия има забележителен капацитет за нововъведения в основни области. В тези области Русия е невиждана и Путин желае да проектира този облик на Русия върху себе си.
Но позицията му вкъщи не е толкоз мощна, колкото наподобява на повърхността. Ваксината срещу съсиреци може да е постигнала забележителен триумф, само че в това време сподели какъв брой рядко Русия съумява да активизира своя голям теоретичен капацитет в изцяло корумпирана и склеротична стопанска система. Освен това, до момента в който Москва интензивно разпространява своята „ ваксинална дипломация “, като изнася Sputnik V, самите руснаци не й имат вяра: досега единствено към 6,4% от популацията в страната е имунизирано. Официалните съветски изказвания, че броят на смъртните случаи от covid-19 е 102 000, са мощно съмнителни. Истинските числа съгласно множеството специалисти са 2,5 пъти по-големи. И въпреки съветската стопанска система да не е наранена от пандемията толкоз мощно, колкото стопанските системи на други западни страни, тя се възвръща от доста ниско изходно равнище. 
С ниските международни цени на силата и по-голямата взаимозависимост от износа на сила от която и да е друга огромна мощ, икономическите вероятности на страната остават мрачни. Дълбоките структурни промени, нужни за основаване на диверсифицирана национална стопанска система в Русия, съставляват прекалено много политически опасности за Путин и няма признаци, че той е подготвен да предприеме нужните стъпки за това.
На политическия фронт опитът за ликвидиране на Алексей Навални се провали и макар че беше хвърлен в пандиза, той оцеля като мощен знак на опозицията, а всеобщите демонстрации, въодушевени от Навални, раздрусват Кремъл. За да влошат нещата, стачкуващите демонстрират липса на боязън, което е доста рисково за диктаторските режими. В тази връзка не е изненадващо, че не желаейки да рискува дълбоки стопански промени, некадърен да отстрани Навални и се опасява от възходящата известност на опозицията, Путин търси външни „ триумфи “. Въпросът е по какъв начин той прави оценка салдото на рисковете.
Украйна притегли вниманието на Путин в не дребна степен заради неуспехите на споразуменията от Минск от 2014 година за преустановяване на спора в източния район на украинския Донбас. Тези съглашения не донесоха изгодите, на които се надяваше Русия, и последвалите договаряния също не помогнаха. Москва се опита да наложи конституционни промени на Украйна, като на процедура даде на отделилите се райони - самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики - несъгласие върху опитите на Украйна да се причисли към Европейския съюз и НАТО. Членството в Европейски Съюз може да укрепи демокрацията в Украйна, а Путин се опасява малко повече от демократична болест. Като доста провокативен жест Москва издаде съветски паспорти на доста поданици на сепаратистките региони Донецк и Луганск.
 Украински политолог: Байдън смята Путин за палач, само че желае да се срещне с него Украински политолог: Байдън смята Путин за палач, само че желае да се срещне с него
Американският президент Джо Байдън предложи на съветския си сътрудник Владимир Путин да се срещнат на фона на изостряне на обстановката в Донба...
Владимир Зеленски, който беше определен за президент на Украйна през 2019 година, се оказа доста по-малко предразположен, в сравнение с Москва се надяваше. Всъщност, откогато встъпи в служба като президент, Зеленски заема все по-националистическа позиция, настоявайки за териториалната целокупност на Украйна, претендирайки за поддръжката на Запада и даже настоявайки Съединени американски щати и други западни страни да ускорят присъединението на Украйна към НАТО. Кремъл гледа на всичко това освен като огорчение, само че и като действителна заплаха. 
Натрупването на съветски войски отвън Украйна е тест за новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, който има богат опит в връзките с Русия. Москва очевидно се надява Байдън да следва курса на " водачество откъм гърба ", характеризиращ някогашния президент Барак Обама, когато суровата изразителност не беше съпроводена от съразмерни дейности. Русия употребява хибридни интервенции, с цел да се опита да принуди Запада и Украйна да създадат отстъпки. Такива цели за Русия могат да включват приканване на Запада да анулира или смекчи глобите, да понижи поддръжката на Запада за Украйна и даже да принуди Запада и Украйна да се спогодят за по-нататъшни анексии на Русия. Президентът Байдън даде обещание „ непоклатима поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “, само че към момента не знаем дали това ще докара до негови обилни политически начинания.
Тъй като загрижеността в Украйна и на Запад нараства, Путин наподобява е спечелил най-малко една дребна победа. Байдън, който преди малко се съгласи в телевизионно изявление предишния месец, че Путин е " палач ", неотдавна инициира телефонно позвъняване до съветския президент и предложи да бъде хазаин на американско-руска среща на върха. В момента това предложение се преглежда в Кремъл.
Обаче това, което Байдън може да преглежда като опит за деескалация на евентуален спор, може да се преглежда от Путин като отстъпка. В тази връзка, с цел да оценим съответните опасности и вероятни неточности, би трябвало единствено да се обърнем към злощастния опит на администрацията на Обама-Байдън от 2009 година да натисне „ бутона за нулиране “ за възстановяване на американско-руските връзки.
Путин е нападателен, само че той не е необмислен. Взимайки актуалните си военни решения, той го прави при условия, които смята за релативно безвредни за себе си. Освен това, изправен пред неуспехи на фронта и идни парламентарни избори, той може да стартира да изпитва по-голям напън върху себе си.
 Зеленски изискал да договаря с Путин, Москва отхвърля Зеленски изискал да договаря с Путин, Москва отхвърля
Киев твърди, че президентът Владимир Зеленски е желал да беседва с Владимир Путин, само че не е получил единодушие. Москва дава отговор, че не е...
Западът разполага с доста принадлежности, с цел да му алармира, че всяка огромна нова военна интервенция ще бъде изпълнена с опасности, които надалеч надвишават изгодите. Допълнителни стопански наказания, блокиране на газопровода „ Северен поток-2 “ (което е значимо за приходите от експорт на сила на Русия), доставяне на Украйна със обилни спомагателни размери отбранителни оръжия и поддържане на доближаването на НАТО в това отношение ще имат забележителен резултат. Същият резултат ще има твърдата позиция на Запада, че при всевъзможни договаряния с Русия не би трябвало да й се дава и най-малката опция да повярва, че Западът ще се помири със идната й експанзия.
Тези принадлежности би трябвало да бъдат неразделна част от ясните сигнали към Путин, че по-нататъшната съветска експанзия в Украйна ще бъде най-безразсъдната игра, обречена на неуспех, и че той не би трябвало да спекулира за резултата от нея.
 
Аурел Браун (Aurel Braun) е професор по интернационалните връзки и политически науки в университета в Торонто и стипендиант в центъра „ Дейвис ” в Харвард.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР