Владимир Путин периодично повдига темата за ядреното оръжие, защото няма

...
Владимир Путин периодично повдига темата за ядреното оръжие, защото няма
Коментари Харесай

Ивайло Иванов: Руско ядрено оръжие в Беларус е стъпка към асимилирането и като суверенна държава

" Владимир Путин от време на време повдига тематиката за нуклеарното оръжие, тъй като няма с какво друго да се похвали пред неговата аудитория. Настъпателната интервенция на Русия в Украйна не върви. Бахмут, който чакахме да падне до няколко дни, към този момент осем месеца не пада. Има голям психически удар и върху въоръжените сили на Русия, и върху съветското население. За да се укрепи духът и на силите, и на обществото, трябваше да има разпръскване от неуспехите ", сподели пред Ивайло Иванов, специалист по национална и интернационална сигурност.

И добави, че Китай също не желае ниско събаряне на прага за потребление на нуклеарно оръжие, тъй като това ще има отрицателни последствия и върху неговата сигурност.

По думите на специалиста разполагането на тактическо нуклеарно оръжие в Беларус е следващата стъпка към асимилирането му като суверенна страна от Русия.

" Има още две-три стъпки, с цел да забележим по какъв начин Беларус изчезва като суверенна страна. Това е гаранция и за Русия, и за Александър Лукашенко, че се подсигурява сигурността на този режим... Но основаването на обща страна надали ще се посрещне с утвърждение от обществото и от службите за сигурност. Няма да мине безпроблемно като при Крим ".

Иванов уточни, че мъчно може Китай да се квалифицира като неутрален посредник сред Русия и Украйна.

" Китай не поддържа, само че и не осъжда войната в Украйна. Може би Китай се пробва да показва на света, че се нарежда като нова световна мощ, която ненапълно ще се опита да измести Съединени американски щати... Дали Европейски Съюз ще успее да повлияе върху решението на Китай, директно не. Китай би трябвало да реши съществена алтернатива по отношение на ролята си в спора - дали стратегически да жертва икономическите си ползи дълготрайно геополитически. 1/3 от китайския експорт отива за страните от Европейски Съюз и за Съединени американски щати. Ако преди можехме да разчитаме на рационални механизми, които да дефинират китайската позиция, в последните години Китай се трансформира в копие на Русия ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР