Владимир Пастухов, Каспаро.РуЗа Путин Китай е толкова някакъв изход, колкото

...
Владимир Пастухов, Каспаро.РуЗа Путин Китай е толкова някакъв изход, колкото
Коментари Харесай

Кремъл мечтае за Китай, но ако Путин застраши световния пазар, Си ще го постави под обсада

Владимир Пастухов, Каспаро.Ру

За Путин Китай е толкоз някакъв излаз, колкото и вход - влизане в света на студената азиатска ловкост.

Ако за остарялата Меркел и остарелия Байдън Путин е непредсказуем азиатски диктатор, то за ръководителя Си той е просто предсказуем европеец – един от многото бели колонизатори, които „ приживе “ дължат доста на Поднебесната империя, която в продължение на епохи е била подложена на оскърбление. Приятелството на Русия с Китай може да бъде единствено едностранчиво: китайците са другари на Путин...

Кремълските мечтатели живеят със странната вяра, че Си, въодушевен от техния образец, ще влезе във война в Тайван и ще отвори Втори фронт против Америка. Наивни оптимисти: единственият втори фронт, който Си е подготвен да отвори през идващото десетилетие, е Първи сибирски фронт. Но и това е малко евентуално, китайците са прагматични - за какво да завладявате нещо, което към този момент е в ръцете ви. Само ще изпортите работата.

Дори икономическата поддръжка на Китай за Путин – в смисъл да обезпечи стопански кулоар (сега имаме подобен прозорец към Европа през Азиопа) – тя никога не е безусловна. Китай не е подготвен за насрещен конфликт със Запада. Има потребност от време, с цел да се приготви. Сега самият той е мощно подвластен от положението на международната търговия. Докато игрите на Кремъл не й въздействат доста съществено, Китай е подготвен да гледа на тях с олимпийско успокоение. Но когато Путин в действителност се окаже опасност за стабилността на световния пазар, Си ще го сложи под блокада.

Същото важи и за потреблението на тактическо нуклеарно оръжие, за което има доста разногласия. Не става дума толкоз за отговор на НАТО, що се касае за отговор на Китай. „ Пътят на живота “ от обсадения „ Петър Велики от 90-те “ може бързо да се затвори и тогава на Русия няма да й бъде толкоз „ занимателно “, колкото е в този момент.

Дългосрочният залог за Китай е една от многото утопии на публикуваното съветско фентъзи. Можете да изплашите съседите си с Китай, само че да разчитате на Китай е все едно да хванете въздуха с ръцете си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР