Влад Цепеш/Цепещ е владетел на Влашко от 15 век. Той

...
Влад Цепеш/Цепещ е владетел на Влашко от 15 век. Той
Коментари Харесай

14 факта за Влад III Дракула

Влад Цепеш/Цепещ е държател на Влашко от 15 век. Той е прочут и с прозвището си Влад Дракула, което по-късно служи като ентусиазъм за голям брой легенди и истории за вампири и демонизъм.

Историята помни Влад Дракула като садистичен и вманиачен човек, въпреки че в родината си е считан за избавител на народа от турска власт. Следващият лист с обстоятелства изяснява по какъв начин Влад получава прозвищата си, по какъв начин се стига до там, че Брам Стокър употребява названието „ Дракула “, както и някои любопитни събития от живота на румънския държател. Влад Цепеш е роден през 1431 година в Трансилвания и умира през 1476 – на 45-годишна възраст. Той е принц на Влашко три пъти – през 1448, 1456-1462 и през 1476 година. Неговото публично име е Влад III или Войводата на Влахия.Влад получава прозвището „ Цепеш “ посмъртно.

Той получава названието „ Цепеш “ поради това, че пронизвал враговете си през торса, след което ги окачвал на високи заострени колове. Много от жертвите му са агонизирали с дни, преди да намерят гибелта си.

През 1462 година султанът на Османската империя Мехмед II заобикаля от Влахия, откакто вижда 20 000 закачени на колове натрупа, които гниели в покрайнините на столицата на Влад – Търговище.

Бащата на Влад Цепеш е Влад II Дракул. Първоначално „ Дракул “ е означавало „ змей “, само че по-късно е превеждано като „ демон “. Влад II Дракул печели своето название, откакто през 1431 година е отдаден в Ордена на дракона. В резултат на това, синът му постоянно е именуван Влад Дракула, което значи „ синът на дракона “.

Брам Стокър употребява името на румънския държател за своя разказ „ Дракула “. Авторът е в близки другарски връзки с унгарския професор по история Армин Вамбери и евентуално концепцията е зародила след диалози с него.

Въпреки, че се свързва с Трансилвания, земя на Влад се е намирала на север от Влахия и е била част от Кралство Унгария.

Бащата на Влад – Влад II Дракул е свален от власт през 1442 година. Той е заставен да заплаща налог на османците, с цел да си обезпечи поддръжка от тях за връщането му на власт. Като част от договорката, синовете му Влад и по-малкият Раду Красивия са заложници на султан Мехмед.

В последна сметка бащата Влад II Дракула е заровен жив през 1447 година, дружно с най-големия си наследник и правоприемник – Мирча Влашки. Влад Цепеш получава разрешение от османците да се прибере във Влахия, с цел да съобщи своите искания към трона. С него са изпратени турци, които да се уверят, че земята няма да попадне в ръцете на унгарците.

Веднъж напуснал Османската империя обаче, Влад Цепеш елементарно е отстранен от унгарците и изпратен на изгнание в Молдова. След като молдовският държател е погубен, Влад няма къде да иде и се среща с унгарския водач Янош Хуняди, който му разрешил да живее. Познанията на Цепеш за османската империя били потребни за Хуняди.

Второто ръководство на Цепеш над Влахия продължава 6 години. През този интервал съумява да ускори стопанската система и войската. Той санкционира грубо крадците и нарушителите, с цел да възвърне реда измежду популацията. Влад не изпитвал благосклонност и към благородниците и богатите, които наказвал, когато сметнел, че са направили изменничество по отношение на Влахия като сключвали съюзи с Унгария.

През 1475 година Влад Цепеш още веднъж става държател на Влашко, само че е погубен в края на идната година. Той е обезглавен покрай Букурещ, а главата му е изпратена на султана на Османската империя, който от своя страна я забива на прът, целейки да покаже успеха си над Цепеш.

Влад Цепеш се е женил три пъти. Първата му брачна половинка Кнежна Батори му ражда наследник – Михнеа чел Рау. Втората му брачна половинка Илона Жилегай ражда двама сина, само че нито един от тях не става държател. Третата му брачна половинка е Илона Нелипич.

Източник: owlcation.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР