Вкусотия е тази паея за двама със свинско и прясна

...
Вкусотия е тази паея за двама със свинско и прясна
Коментари Харесай

Паея със свинско и прясна бакла

Вкусотия е тази паея за двама със свинско и прясна бакла! Просто може да се назова ориз със свинско и бакла

Необходими Продукти

● ориз бомба - 220 г
● бакла - 1 шепа прясна, зелени шушулки
● зелен боб - 1 шепа
● свинско месо - 250 г (врат, без кост)
● алена чушка - 1 пиперка
● лук - 2 стръка, свеж
● чесън - 2 огромни скилидки
● домати - 150 г смлени, от консерва
● червен пипер - 1 ч.л.
● шафран - на прахуляк (на върха на лъжичка)
● зехтин - 5 с.л.
● бульон - пилешки или зеленчуков
● сол - на усет

За мариноване


● бяло вино - 1/2 ч.ч.
● зехтин - 3 с.л.
● червен пипер
● черен пипер

Начин на подготвяне

Предварителното мариноване на месото не е наложително, само че в случай че решите да го извършите, нарежете свинското на късчета и го сложете в чист найлонов плик.

Сипете при него виното, зехтина, черен и червен пипер и хубаво намачкайте. Затворете плика и приберете в ледник за 1 нощ.

На другия ден на обяд можете да започнете приготвянето на тази спонтанна паея. Тя не е типичната валенсианска паея, която е със строго избрани артикули, само че действително това ядене може да се подготви от всичко. И с цел да не се наскърбяват валенсианци, просто може да се назова ориз със свинско и бакла.

Ще ви е нужна тава за паея с диаметър 30 -35 см. (за две порции).

Пригответе си зеленчуците: Чушката нарежете на дълги линии, а пресния лук и чесъна накълцайте. Зеления боб и баклата почистете от крайчетата и нарежете на части.

Загрейте половината зехтин непосредствено в тавата на котлона. Нагряващата повърхност на котлона би трябвало да е колкото диаметъра на тавата, с цел да се готви оризът отмерено. Това е изцяло осъществимо, що се отнася до дребни паеи, само че за такива с по-голям диаметър е разбираемо, че няма по какъв начин да бъдат приготвени на елементарна печка, те се вършат на специфичен апарат или на огън.

Поръсете сол към олиото, това се прави, с цел да не пръска. Сложете месото да се запържи до златисто от всички страни. Тъй като площта на тавата е огромна, има място в профил да запържите и лентите алена чушка. След като са подготвени, ги извадете и намалете огъня до слаб. Избутайте месото в кръг до стените на тавата и в центъра сложете да се запържи баклата и зеления боб (крехки млади шушулки), след това лука и чесъна.

Добавете останалия зехтин, в случай че е належащо, и когато лукът омекне, сложете лъжица червен пипер. Бързо разбъркайте и сипете доматите, като към този момент бъркате всичко в тавата, в това число месото. Посолете и налейте парещ бульон да покрие мръвките и зеленчуците (съотношение 1:2.5 или 1:3, зависи от силата на огъня).

Поръсете с шафран на прахуляк и варете към 25 минути на сдържан огън. Долейте бульон до първичното равнище, защото ще се е изпарил (аз сипвам и по време на варенето, просто най-после, преди да прибавя ориза, виждам да е на равнището от началото, с цел да се резервира съотношението ориз/течност.

Оризът се сипва отмерено, когато месото и зеленчуците са подготвени. Преди това се пробва на сол (бульонът постоянно би трябвало да е една концепция по-солен).

Леко разпределете ориза, да е на постоянен слой, и повече не бъркайте. Гответе 4-5 минути на мощен огън, след това намалете на сдържан или даже по- слаб. Гответе още към 10-12 минути или до вдишване на течността.

При паеята има много игра с огъня, която се усвоява с практиката. При мощен огън течността може да изври бързо и оризът да остане недопечен.

При слаб - може зрънцата да се напоят и омекнат прекомерно. Нито едното е добре, нито другото. Но няма ужасно, елементарно ще се научите по какъв начин да нагласяте силата на котлона.

Винаги оставяйте зрънцата леко твърди.

Подредете линиите чушка върху паеята, дръпнете от огъня и завийте с алуминиево фолио и забрадка. Оставете да почине 5-6 минути и сервирайте с резени лимон.

След като престои, оризът Бомба ще си омекне, само че зрънцата ще стоят настрана едно от друго.

Вкусотия е тази паея за двама със свинско и прясна бакла!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР