Вкусно здравословно хлебче с елда - опитайтеНеобходими Продукти● брашно от

...
Вкусно здравословно хлебче с елда - опитайтеНеобходими Продукти● брашно от
Коментари Харесай

Лесно безглутеново хлебче от елда

Вкусно здравословно хлебче с елда - пробвайте

Необходими Продукти

● брашно от елда - 500 г
● суха квас - 30 г без глутен
● вода - 100 г топла (за разтваряне на маята)
● мед - 1 чаена лъжичка
● морска сол - 2 чаени лъжички, фина
● вода - 300 г хладка
● извара - 100 г кварк (или кисело мляко)
● слънчогледови семки - 100 г сурови
● олио - 60 мл рапично или слънчогледово (може и без)
● подправки за самун - 1 1/2 ч.л. сушен риган, розмарин, чесън, босилек, и други

Начин на подготвяне

Днес изпекох елементарен здравословен самун - лек, без глутен. Това е самун без яйца. Много е добре да го хапват всички, които не употребяват постоянно месо или по никакъв начин!

Разтворете маята в топлата вода с меда и я оставете да престои към 10 минути. Трябва да видите дребни мехурчета. Това значи, че дрождите се задействат. Междувременно смесвате брашното с подправките и солта, правете кладенче в купата.

След това добавяте сместа с вода и квас и изварата. Смесете всичко добре. Разбъркайте сместа и прибавете хладката вода и олио до приемането на лепкаво тесто. Спазвайте тъкмо пропорциите в рецептата за приемането на тъкмо това лепкаво тесто!

Сместа не се меси, остава по този начин в купата за 40 мин да втаса на топло. Преди да поставите във фурната, поръсете със семките и леко ги притеснете върху тестото.

Можете да да изсипете тестото в непосредствено във формата с хартия за печене да шупва. Или оставете в купата със затворен похлупак да удвои размера си и след това прехвърлете във формата за печене.

Изпечете хлебчето от елда в студена фурна на 200 градуса от горната страна и изпод за към 50 минути. След това изваждате вкусния самун от формата и го оставяте да почива за 10 минути. Може да съхранявате хляба в хладилника седмица.Трябва да се охлади малко, с цел да можете да ядете, което е по-трудно, тъй като ухае чудно!

Насладете се на елементарно безглутеново хлебче от елда!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР