Вкусните и традиционни баници трябва да бъдат приготвени с по-малко

...
Вкусните и традиционни баници трябва да бъдат приготвени с по-малко
Коментари Харесай

Специалисти съветват: След коледните пости забравете за препълнените чинии

Вкусните и обичайни баници би трябвало да бъдат приготвени с по-малко лой и извара, вместо сирене, а тиквеникът – да е с минимално количество захар.

На Рождество Христово завършва дългият коледен пост.

И всички, които са го спазвали прецизно, към този момент могат да похапват „ каквото им душа изиска ”.

Традиционната софра, с която нормално се отбелязва празника, обаче е изобилна и мазна. Именно заради това би трябвало да бъдем извънредно деликатни към храните, които ще поднесем.

Основните ястия за коледните празници са приготвени от свинско месо – пържоли, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина и зелеви сарми с месо.

Като прибавим към това и изкушенията като слънчогледова саралия, баница с друга плънка (месо, зеле, гъби, праз и тиква), коледни сладки с мед, изобилната софра може да провокира същински потрес за организма, който се е лишавал 40 дни от наситени мазнини от скотски генезис, както и от храна, съдържаща висока централизация на белтъци – мляко, млечни произведения, яйца, разяснява подп. доктор Весела Михнева, част от екипа на Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната на военномедицинска академия (ВМА).

Постите, сами по себе си, съставляват самобитно филтриране на човек от животинските артикули, което има своя позитивен резултат, само че наложително би трябвало да се регистрира самостоятелното здравословно положение на всеки.

И с цел да се върне към естествения си темп на работа, без здравословни проблеми и дискомфорти, организмът би трябвало да бъде захранен с лека храна, като последователно се включват разнообразни хранителни групи.

Свинското месо е едно от най-висококалоричните и при множеството диети се заобикаля. Нищо не ни коства, в случай че го избегнем и в коледния ден.
И вместо него, поднесем риба, гъше, пуешко или друго птиче месо, акцентира доктор Михнева.
По думите й, в случай че сме решили да се пречистим преди Коледа, постът не е единствено отнемане от избрани храни за даден интервал от време, само че цели и да „ възпита “ организма.

Затова не трябва да забравяме и след поста, че методът на хранене е едно от най-важните неща за това да бъдем здрави.

Как да понижим напрежението на организма след коледните пости? Отговорът е доста елементарен – на първо място с умерена консумация на скотски артикули в първите няколко дни след привършване на поста.

Вкусните и обичайни баници би трябвало да бъдат приготвени с по-малко лой и извара, вместо сирене, а тиквеникът – да е с минимално количество захар.

Освен това, могат да се вземат и разнообразни ензими, под формата на таблетки, които да улеснят прекосяването към нов режим на хранене, поучава още доктор Михнева.
Не бива да забравяме, че постите целят филтриране на тялото и душата.
На празниците обаче, обичайно, с изключение на щедро хранене, се „ залага ” и на изобилна приложимост на алкохол – ракия, вино, разнообразни концентрати. Често пъти се смесват разнообразни алкохолни питиета. Консумацията на алкохол би трябвало да е умерена, освен поради високата калорийна стойност, само че и поради вредата им върху чернодробната функционалност и метаболитния синдром, безапелационен е експертът.
И да не забравяме положителната хидратация и придвижването.
Особено подобаващи и подпомагащи организма да се оправи по-бързо с новата храна, която му се подава, са разходките на чист въздух.

Поне един час на ден.
В умозаключение можем да кажем, че извънредно значим след привършване на постите е контролът на порциите – предписание, което важи и по принцип.
И храната, и алкохолът би трябвало да се употребяват с мярка, забравете за препълнените чинии, с цел да не си развалите празниците, безапелационна е доктор Весела Михнева
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР