Вкусни гозби с агнешко месо опитаха стотиците гости в горнооряховското

...
Вкусни гозби с агнешко месо опитаха стотиците гости в горнооряховското
Коментари Харесай

Празникът на разсола в село Първомайци разкрива тайни на гозбите

Вкусни гозби с агнешко месо пробваха стотиците посетители в горнооряховското село Първомайци на празника на разсола. Домакините в най-голямото село във Великотърновска област са ненадминати кулинарки, а разсолът е типично ядене за селището за Гергьовден и Спасовден. Тайната на ястието е в хубавото месо и щипката обич, с която го подготвяме, описаха майсторките на разсола. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова.

Осем групи готвачи дилетанти демонстрираха кулинарни умения на празника на първомайския разсол, а селският площад „ Съединение “ от ранни зори бе високомерен от апетитни ухания.

Стеляна Янкова, която от години е най-титулуваната майсторка на разсола в селото, отхвърля да е най-хубавата.

„ Ах, Боже, не съм най-хубавата, всички са положителни, тъй като то си е селска гозба, сборджийска гозба, останала от нашите баби, от нашите мами “, сподели тя. И изясни: „ Лесно се прави тази гозба. Едно време, когато я правеха в пещта, приготвяха си соса, нареждаха си мръвките, заливаха, поставят в пещта и се пече два-два часа и половина, сурови мръвки. Сега сме по по-бързата процедура  - сваряваме си мръвките с дафинов лист и черен пипер, прецеждаме си бульона, направяме си соса с препечено брашънце и червен пиперец, слагаме дафинови листенца. Заливаме мръвките със соса и печем към час време. И отново става хубава. Като извадим, клъцкаме магданоз. От всякакво агнешко месце се прави разсол, прави се и от телешко, а в днешно време и от пилешко. От всичко става, въпросът е с копнеж да се подготви и с обич. Ох, с хубави хора се яде, най-хубавите - млади, радостни, засмени, и с доста обич, на хубава маса.

Без домат и морков в разсола

Домакините от най-голямото село във Великотърновска област имат свои кулинарни секрети в приготвянето на ястията с агнешко месо. Библиотекарката в читалище „ Иван Вазов “ Антония Станева дружно с председателката на читалището Теодора Миновска са създателките на празника на първомайски разсол. В тази манджа не се поставя домат и моркови, изяснява Антония. В нейното семейство на Гергьовден на особена респект е агнешката дроб сърма и печените мръвки.

Агнешко, което го пека 3 часа във фурната, забулено под фолио с подправки и намазано с краве масло, сол, червен пипер, овкусен с черен пипер. Това е моята загадка – кравето масло, което поставям, самото месо го овкусявам, намазвам.  

Димитрина Йосифова е първомайска снаха. Казва, че имала шанса 30 години да живее с добра и оправна свекърва, която я научила да прави най-вкусната агнешка супа в селото. Нейната загадка е, че измива агнешката карания не със сол, а с вода, в която е разтворена гасена вар.

„ Белият дроб, черният дроб, сърцето и бъбреците се сваряват в обособена тенджера, а червата, шкембето и по този начин наречените момици се сваряват в друга тенджера. Като изстинат, се изваждат от бульона, нарязват се на дребно. Някои хора този бульон го хвърлят, само че аз не го мятам, връщам си го в тенджерата и добавям лук, морков и ориз. Като се сварят тези неща, поставям от дробинето. После си го овкусявам с чер пипер, с джоджен, с магданоз, каквото има в градината  и кой, както го обича. Някои от балканджиите му поставят и тарус. Накрая се застройва. Аз застройвам с яйце и кисело мляко, само че би трябвало доста да се внимава, тъй като тази чорба бързо се скапва “, изясни Йосифова.

Агнешкото дробине с ориз носи лой

Николина Костова е майсторка на ориз с агнешко дробине. Казва, че нейната рецепта за дроб сърма е от остарялата тетрадка на нейната баба.

„ С лук зрял и зелен, който се запържва, само че преди този момент ми е обработено дробинето на агнешкото “, споделя тя и продължава с рецептата: „ Всяко едно нещо е сварено авансово, нарязва се на дребни късчета и… стартирам към този момент да съединявам. Този ориз носи доста лой. Основната лой, която употребявам, е от булото. Три към едно бульон за ориза. Слагам доста черен пипер, юзум. След като заври, посипвам от горната страна със изсъхнало брашно, с цел да може, когато се изпече, да се получи една коричка. 

Жените в Първомайци са безспорни майсторки на разсол и ястия с агнешко, само че вкусните гозби не могат без питка на масата. Анастасия Шахънова от съдружие „ Родолюбци “ в селото прави едни от най-вкусните пити.

„ Това са ароматни питки с прясно мляко, яйчице, кисело млекце, което е заквасено у дома и сръчни ръце. Просто готвенето е от себе си да дадеш нещо, да го правиш с обич. Това е импровизация “, споделя тя. „ Маята обича да се съживи от захар. Лъжичка захар, лъжичка сол, само че солта се поставя в профил на брашното, тя не би трябвало да има прикосновение с маята и захарта. Аз поставям малко зехтинче, тъй като доста вкусно става.  Тестото обича леко, да се разтяга, да не се мачка мощно, да се бие. Иска деликатност и да се остави да бухне. После се оформя и отново да бухне и от горната страна яйчице с олио намазано “, небрежно изяснява Шахънова.

Младите се завръщат в Първомайци

2700 са жителите на Първомайци, което е на 200 метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Тук проблем с децата и младежите няма. Децата са най-малко 600 и си обичат селото.12-годишните Никол, Десислава и Любомир описват:   

„ Тук е доста хубаво, има цветя, доста дървета, цъфнали са. Имаме огромен стадион до учебното заведение, играем си, събираме се тук, има кръжок за децата, пеене, танци и се забавляваме. Играем на стадиона, крием се. Осигурени са честа за занимания на децата, в случай че няма къде, ние си вършим. Най-често играем футбол “.

Младите хора се завръщат в Първомайци, от ден на ден българи и чужденци купуват къщи в селото, показа 45-годишният кмет Ясен Янков.

„ Основните проблеми са инфраструктурата, другото е хигиенизирането на обитаемото място. В момента има взрив на закупуването на парцели в селото, което е радостно, и от ден на ден младежи се откриват и се завръщат и от чужбина и избират Първомайци като място за живеене, това е радостна вест за нас. Доста чужденци се заселиха в Първомайци. Вземат ефективно присъединяване в активността на Клуба на пенсионера, участват и на тържествата в Народното читалище, в празниците, проведени от кметството е общо взето, се усещат спокойни и добре признати в Първомайци.

Докато мало и огромно похапваше от вкусните гозби с агнешко, на спонтанната сцена пред читалище „ Иван Вазов “ се надпяваха 13 фолклорни състава от горнооряховските села и гостите от Паламарца и Медовина, Поповско.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР