ВКС окончателно потвърди уволнението на дългогодишния директор на каменоделното училище

...
ВКС окончателно потвърди уволнението на дългогодишния директор на каменоделното училище
Коментари Харесай

Окончателно! ВКС потвърди уволнението на директора на каменоделното училище в Кунино

ВКС дефинитивно удостовери уволнението на дългогодишния шеф на каменоделното учебно заведение в романското село Кунино - Стефан Стефанов. Висшите магистрати от Трето гражданско поделение отсъдиха в интерес на образователното заведение и Министерство на културата.
През 2018 година персонално министър Боил Банов подписа дисциплинарното уволняване на Стефанов. Срещу известния ваятел, който ръководеше школото от 15 години, имаше обвинявания за нерегламентиран банкет на възпитаници. В претекстовете за отстраняването му беше посочено, че той е разрешил шефът на близката кариера да употребява стая в учебното заведение. Последваха митинги от страна на възпитаници в каменоделното учебно заведение, които се оповестиха в поддръжка на дългогодишния шеф.
Стефанов оспори заповедта в съда и завоюва делото на първа инстанция в РС-Мездра, само че Окръжен съд-Враца отсъди в интерес на учебното заведение и Министерство на културата.
Стефан Стефанов апелира във Върховен касационен съд решението на врачанските магистрати, с което бяха отхвърлени исковете за анулация заповедта за уволняване, за възобновяване на служба и за погашение на обезщетение за времето, през което екс шефът е останал без работа. Скулпторът твърди, че все още на уволнението е страдал от исхемична болест на сърцето. Съласно Кодекса на труда служащ с такова заболяване се употребява с особена протекция и може да бъде отхвърлен с авансово позволение от Инспекцията по труда.
„ От събраните по делото доказателства, обаче, не се открива при изискванията на цялостно и основно доказване, че все още на уволнението Стефанов фактически е страдал от посоченото заболяване. Вещото лице по позволената здравна експертиза дава извод за евентуално - а не за изрично съществуване на сходно болестта към датата на уволнението. В поддръжка на същото е само амбулаторен лист от кардиолог с вписана диагноза „ нестабилна стенокардия “. Това е форма на исхемичната болест на сърцето, само че други доказателства, включително от следващи прегледи, хоспитализации или проучвания, потвърждаващи диагнозата все още на уволнението, не са показани “, написа в решението на Върховен касационен съд.
Според висшите магистрати е налице доста отговорно несъблюдение на трудовите отговорности и наложеното наказване подхожда на тежестта на откритите като осъществени нарушавания. Формираният в този смисъл краен извод на ОС-Враца е верен и атакуваното решение следва да се остави в действие.
Въпреки, че арбитър Мария Русева е изразила изключително мнение към общото решение на правосъдния състав, в последна сметка решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и удостоверява уволнението на Стефан Стефанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР