ВизиткаВладимир Цеков е завършил Националната финансово-стопанска гимназия в София и

...
ВизиткаВладимир Цеков е завършил Националната финансово-стопанска гимназия в София и
Коментари Харесай

В PwC e важно да си качествен човек, не само качествен професионалист

ВизиткаВладимир Цеков е приключил Националната финансово-стопанска гимназия в София и " Счетоводство и финанси " в университета Уорик, Англия. След края на бакалаварската си степен стартира кариерата си в лондонския офис на PwC. Там работи от 2011 до 2021 година, а от предходната година е шеф на нов отдел в " PwC България ". Г-н Цеков, работили сте в PwC UK над 10 години. Компанията е един от най-предпочитаните и разпознаваеми работодатели там. Защо решихте да се върнете?
- Заминах за Англия през 2008 година за висшето си обучение. Още тогава бях решил, че откакто завърша, ще остана да работя в Лондон няколко години. След това концепцията беше да се върна в България и да приложа наученото. Първоначално мислех да остана към 5 години в Лондон, само че се оказа, че градът е прелестно място за 20-и-нещо-годишните. Така интервалът ми на престой последователно се усилваше, до момента в който не усетих, че към този момент е време за прибиране. Беше вътрешно чувство на първо място друго.
Кой е най-ценният урок, който научихте там?
- Един от главните уроци, които научих в Англия, беше чисто културен. И до ден сегашен ми прави мощно усещане, че хората там изпитват горделивост от специалността си и работят години наред, с цел да станат положителни в нея. Това неизменност несъмнено се отплаща в дълготраен проект и сигурно е забележителен фактор, способствуващ за икономическата мощ на страната.
Кое е най-голямото предизвикателство, с което трябваше да се справите там?
- Най-голямото предизвикателство пред мен беше да избера в каква тенденция желая аз самият да стана специалист. В Лондон има доста избор от все " верни " решения, а са нужни най-малко 5-10 години, с цел да можеш да се позиционираш като човек, който схваща в дълбочина избрана проблематика. През годините доста ми помогнаха неофициални диалози с по-опитни сътрудници, както и с познати отвън моята промишленост, с цел да намеря място, което хем да ми е забавно, хем да е уместно за човек с моите качества и полезности.
Реклама Как стигнахте до управителна позиция в PwC - какви качества са нужни, кой и по какъв начин ви направлява?
- Честно казано, не мисля, че PwC изисква някакви по-специални качества от други компании. За мен движещ постоянно е бил ползата към проблематиката на работата. Когато го има, аз съм подготвен да влагам време, с цел да науча нови неща и да се оправя с " проблемите на деня ". Отношението към хората също е значимо. Макар че в началото го смятах за даденост, с годините се убедих, че малко компании съумяват да наложат просвета на взаимно израстване. На доста места виждам, че избрани хора порастват на гърба на свои сътрудници. В PwC e значимо да си първокласен човек, освен първокласен експерт, и това доста ми харесва.
Разкажете ни повече за Delivering Deal Value (DDV) екипа, който управлявате в България? С какво се занимава и по какви планове работи?
- Работата в DDV в България е напълно по британски, европейски и световни покупко-продажби, свързани със сливания и придобивания (mergers and acquisitions). За момента не вършим нищо на локалния и районния пазар. Ние оперираме като част от британския екип и им оказваме помощ с техните планове. Хората, които наемаме в България, имат същите отговорности по планове като хората в DDV в Англия. Това доста ни отличава от Индия, Полша и други страни, с които Англия има партньорства, като им дава по-малко сложна работа от това, което резервира за себе си. В нашия случай няма дискриминация сред хора от екипа, основани в Лондон, и тези, основани в София.

По естество DDV се занимава с по този начин наречената оперативна работа в подтекста на покупко-продажби (Deals Operations). Това включва четири съществени продукта:

Разделяния (Carve-out) - в общия случай тук оказваме помощ на клиенти да схванат какви услуги са споделени сред компанията продавач и продаваната компания. След това изчисляваме по какъв начин разделянето ще се отрази на разноските на компанията, какъв брой пари ще коства имплементацията, построяваме проект за имплементацията и вършим други механически действия. Интеграции (M&A Integration) - това е другата страна на монетата спрямо първия артикул. В тези планове оказваме помощ на клиенти да основат тактика за интеграция, да сметнат синергиите, да основат мониторинговия развой, да изградят проект за обединение и други. Оперативен дю дилиджънс (Operational Due Diligence) - при този тип работа ревизираме дали оперативният модел на компанията, която предстои на договорка, е постоянен и основава предпоставки за напредък на сдружението. Това включва анализиране на човешкия капитал, доставчиците, процесите, системите, индустриалните мощности, логистиката и други значими аспекти според от промишлеността. Бързи оптимизации на компании (Rapid Value Creation) - при този артикул най-често си партнираме с други отдели от PwC, с цел да можем да създадем повсеместен проект за оптимизация на компанията. Нашият фокус в DDV главно е върху понижаване на паричните разноски (cash costs), като най-често интерес към това има от фондове за частен капитал (private equity funds) директно преди или откакто са създали договорка с компания от своето портфолио. Това, което прави този артикул доста специфичен, е бързото движение, с което подобряваме финансовите резултати за клиента.
Реклама Кой подход/практика от чужбина прилагате в работата си в България?
- Години наред се занимавах с наемане и обучаване на нови чиновници за DDV в Лондон. Там се научих да намирам интелигентни, окуражени и качествени хора, които имат предпочитание да се развиват и да бъдат част от нещо особено. Когато станах част от DDV в самото начало на своята кариера, бяхме единствено 50-ина души. Днес в Лондон са съвсем 250 души, тъй че методът ни към развиване на екипа е добре тестван. Смятам, че и в България към този момент имаме с какво да се гордеем в това отношение.

Относно образованието на новите членове от екипа, почтено казано, нещата са много елементарни. Когато привличаме верните хора, даже и да ги хвърлим в дълбокото, те бързо намират метод да се оправят с провокациите, защото имат нужните качества и мотивация.

Не на последно място желая да прибавя, че като тим се стараем да наемаме хора, с които си пасваме и с които бихме се радвали да прекараме време и в неработна конюнктура. Това важи с още по-голяма мощ за екипа в България, който е единствено на една година и към момента образува своята еднаквост.
Как се промени PwC и по-конкретно работата ви за тези 10 години, в които сте част от компанията? На какво ви научи работата в PwC по време на пандемията?
- Истината е, че в случай че не беше пандемията, най-вероятно нямаше да съумея да основа това партньорство сред " PwC Англия " и " PwC България ". Преди пандемията DDV работата беше съвсем напълно от офиси на клиенти или от нашия офис в Лондон. В такива условия моделът на аутсорсинг към Индия, Полша и така нататък работи ненапълно, само че сигурно не и моделът, който изградихме в България.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Промишленост 1 Икономика 2 Политика 3 Строителство и парцели Реклама
Новата форма на хибридна работа (в офис или от вкъщи) към този момент се приема за естествена и ни дава страхотни благоприятни условия. От една страна, подкрепя набора на качествени фрагменти, за каквито в Лондон има голяма конкуренция. От друга страна, отваря вратата към развити пазари (какъвто е британският пазар на сделки) на хора, които желаят да живеят в България, само че им е мъчно да намерят вдъхновяваща работа на локалния пазар.
В момента разширявате Delivering Deal Value екипа. Какви специалисти търсите, каква ще е главната им роля?
- DDV екипът в България започва през май 2021 година с двама души, а година по-късно към този момент сме десетина. Амбицията ни е да продължим да растем със съществени темпове. Двата типа позиции, за които набираме претенденти сега, са:

IT/Technology - тук търсим хора с опит в региона на създаването, внедряването и поддръжката на системи/апликации, ИТ инфрастурктура, ИТ процеси, ИТ консултантство и други. Успешните претенденти ще се концентрират върху 4-те продукта, разказани нагоре, в подтекста на: 1) ИТ отдели (back-office functions) на огромни компании, както и на 2) Технологични компании, които разчитат на съществени цифрови платформи за своя бизнес модел (напр. онлайн платформи за игри и залагания, за настаняване, за доставки на храна, медикаменти и други) Operations - тук търсим хора, които се занимават с всичко друго с изключение на IT/Technology. Те нормално са с опит в областта на одита, консултантството, сливанията и придобиванията, финансовите отдели, оперативните отдели и/или отделите за промяна/трансформация.
На какво се пробвате да научите екипа си?
- Опитвам се да оказа помощ на всеки да откри сферите, които съставляват най-силен интерес за него/нея. След това с общи старания вършим проект за развиване в тези насоки. В PwC (и DDV конкретно) има доста благоприятни условия за кариерно и личностно развиване. Това е прелестно, само че в това време може да се трансформира в предизвикателство, в случай че човек си сложи прекалено много и/или прекомерно високи цели. Важно е човек да бъде фокусиран и уравновесен, с цел да разгърне цялостния си капацитет допустимо най-бързо.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации 4 правилото за киберсигурност за 5 пъти повече резултати 8 декември 2021, 10:32 Албена Маркова: 68% от българските бизнес водачи чакат по-високи годишни доходи 16 април 2021, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР