ВизиткаС над 15-годишен опит в областта на анализа на данни,

...
ВизиткаС над 15-годишен опит в областта на анализа на данни,
Коментари Харесай

Технологиите, базирани на изкуствен интелект, са добри и надеждни. Големият въпрос е как ги използваме

ВизиткаС над 15-годишен опит в региона на разбора на данни, автоматизацията и отчетността, Арсен Апостолов сега заема позицията управител " Данни и разбори " в " БНПП Лични Финанси " в България. Неговата съществена отговорност е да създава тактиката на организацията за данните и изкуствения разсъдък и да построява реален проект за нейното реализиране. Експертността му в региона на науката за данните включва основаване на принадлежности за цялата верига на стойност посредством техники на машинно образование, предсказание на идващото най-хубаво деяние на потребителско равнище, добиване на използвани заключения от данните и осъществяване на пробен разбор на данни за идентифициране на аргументите за бизнес проблеми. ВизиткаС над 15-годишен опит в региона на разбора на данни, автоматизацията и отчетността, Арсен Апостолов сега заема позицията управител " Данни и разбори " в " БНПП Лични Финанси " в България. Неговата съществена отговорност е да създава тактиката на организацията за данните и изкуствения разсъдък и да построява реален проект за нейното реализиране. Експертността му в региона на науката за данните включва основаване на принадлежности за цялата верига на стойност посредством техники на машинно образование, предсказание на идващото най-хубаво деяние на потребителско равнище, добиване на използвани заключения от данните и осъществяване на пробен разбор на данни за идентифициране на аргументите за бизнес проблеми. Кой ще бъде първият резултат, който банковите консуматори ще видят в резултат на въвеждането на изкуствен интелект в промишлеността?
Въвеждането на изкуствен интелект в банковия бранш ще докара до качествена смяна в обслужването и ще разреши на финансовите институции да дават доста по-добро преживяване на своите клиенти. Това ще стане по три метода.

На първо място AI ще разреши възстановяване на услугите и продуктите. Благодарение на технологиите банките ще могат да обработват огромни масиви от данни, ще познават по-добре своите клиенти и надлежно ще могат да им предложат персонализирана оферта по лек и подсъзнателен метод.

Втората посока е даването на по-големи благоприятни условия на клиента за " самообслужване ". Хората все по-лесно ще достъпват информация за заемите си, ще могат да декларират артикули и услуги напълно благодарение на софтуерни решения и ще се понижи до най-малко нуждата от посещаване на банков клон или позвъняване в контактен център.
Реклама
Третата посока е възстановяване на преживяването на чиновниците, което води и до по-голяма задоволеност от страна на клиентите. Изкуственият разсъдък ще помогне за оптимизация на процесите в банките, което ще увеличи успеваемостта на чиновниците и по този начин вместо върху повтарящи се административни задания те ще могат да се концентрират върху построяването на персонални връзки с клиентите.
Какви резултати очаквате от бизнес позиция в банковия бранш?
- Внедряването на решения, основани на изкуствен интелект, ще докара до доста повишение на успеваемостта посредством оптимизация на вътрешните процеси. Съвсем скоро всички точки, в които се вземат решения на ежедневна база, ще бъдат мощно повлияни от такива принадлежности. Това освен ще форсира работата на финансовите институции, само че и ще докара и до опция за взимане на справедливи решения, основани на данни.

Ние към този момент използваме такива принадлежности в нашата ежедневна работа. Например нашият виртуален помощник IDA, който е напълно вътрешна разработка на " БНПП Лични Финанси " в България, дава упътвания в действително време на чиновниците по какъв начин да работят с дадения клиент - кое е най-хубавото последващо деяние и коя е най-хубавата оферта за съответната обстановка. Целта е още с идентификацията на клиента консултантите да могат да беседват доста по-конкретно и персонализирано с него, а и диалогът да е ефикасен и за двете страни. Към момента над 50% от контактите в нашите офиси и в прът центровете са покрити от IDA и работим за разширение на покритието. Така ще реализираме задачата си данните, машинното образование и изкуственият разсъдък да са в основата на цялостното преживяване, което предоставяме на клиентите.
В какъв времеви диапазон очаквате да бъде разпрострат капацитетът на AI във финансите?
- Ние към този момент сме очевидци на все по-широкото потребление на AI във финансовия бранш. Виждаме, че технологиите се доставят и интегрират в процесите все по-бързо и че потреблението им се трансформира в неотменна част от ежедневната работа. Този развой ще продължи и в бъдеще решенията ще бъдат от вида Plug & Play. Освен това ще се форсира навлизането на по този начин наречените Low Code AI и No Code AI - фирмите от ден на ден сами ще създават принадлежности, основани на изкуствен интелект, и няма да е належащо да си Machine Learning Engineer, с цел да прилагаш разнообразни модели. Ето за какво чакам, че в идващите 5 години кривата на навлизането на AI във финансовия бранш ще пораства експоненциално, а не линейно.
Реклама
Мога да кажа, че ние в " БНПП Лични Финанси " сме един от пионерите в тази област и сме подготвени за това бъдеще. В нашата банка непрестанно влагаме в създаването на решения, основани на AI, и IDA е единствено един от образците за триумфите ни. Друг образец е по този начин нареченият " тест за ценова разтегливост ", който направихме благодарение на изкуствен интелект и обработка на огромни количества данни. Благодарение на това ние променихме ценовата си оферта, вследствие на което повишихме размерите и надлежно отчетохме растеж на бизнес резултатите.
Повече оптимизъм или повече терзание изпитвате към свръхбързото развиване на технологията?
- Според мен към развиването на технологиите би трябвало да се подхожда с натурализъм, а не с несъразмерен оптимизъм или скептицизъм. Промяната, на която сме очевидци, е напълно положителна и технологиите, основани на изкуствен интелект, са положителни и надеждни. Големият въпрос е по какъв начин ги използваме.

За да реализираме експоненциалната крива на растежа, е належащо освен да имаме развита технология, само че и готови хора, които да работят с нея, тъй като AI без човешкия фактор е единствено едно добре изглеждащо решение. Ако няма зрялост в хората, които работят с тези принадлежности за тяхното потребление, те няма да бъдат прилагани оптимално и в последна сметка инвестицията в създаването им няма да се оправдае.

Ето за какво е доста значимо фирмите да работят в посока ръководство на смяната и на настройката на своите чиновници. Ние сме наясно с това и в " БНПП Лични Финанси " целеустремено работим за повишение на културата за работа с огромни масиви данни на всеки един чиновник. Целта ни е хората да се срещнат с опциите на изкуствения разсъдък и по какъв начин да ги употребяват. Вярваме, че по този начин ще реализираме спомагателна оптимизация на процесите и в последна сметка ще предоставим доста по-добро потребителско преживяване на нашите клиенти и чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР