ВизиткаРосен Папазов е изпълнителен директор и член на управителния съвет

...
ВизиткаРосен Папазов е изпълнителен директор и член на управителния съвет
Коментари Харесай

Трябва да се стремим към декарбонизация на всяка стъпка от производствения процес

ВизиткаРосен Папазов е изпълнителен шеф и член на управителния съвет на " Холсим България " от септември 2020 година Има магистърска степен по финанси от УНСС - София, и магистърска степен по бизнес администрация (MBA) от Международния институт за развиване на мениджмънта IMD в Лозана, Швейцария. Кариерата му в компанията стартира през 2000 година като управител " Бизнес развиване " и помощник на изпълнителния шеф на " Холсим България ". От 2004 до 2007 година оглавява бизнеса на компанията с инертни материали и бетон. В интервала 2007 - 2020 година заема висши управнически постове в разнообразни компании на групата Holcim в Европа (Белгия, Румъния, Азербайджан) и Африка (Република Южна Африка). Преди да се причисли към " Холсим ", е работил за Arthur Andersen и Световната банка в Източна Европа. Росен Папазов беше преподавател в конференцията, проведена от " Капитал ", която се организира на 18 октомври. Производството на цимент е обвързвано с отделянето на огромно количество въглеродни излъчвания. Как може то да бъде зелено?
- За да създадем производството зелено, или с други думи, с цел да смекчим резултата му върху околната среда и климата на Земята, би трябвало да се стремим към декарбонизация на всяка стъпка от процеса - от суровините, които влагаме в производството, до експедицията на готовия артикул до клиента.

Нисковъглеродното произвеждане е произвеждане, в което на първата стъпка от процеса се влагат различни първични материали (заместители на варовика и мергела), част от клинкера в крайния артикул се замества с различни минерални съставни елементи (например пуцоланови материали, гранулирана доменна шлака, летящи пепели), а енергийните потребности на процеса, които в циментопроизводството са големи, се покриват с горива от различни източници (например RDF или горива, получени от отпадъци).

Този вид произвеждане подкрепя кръговата стопанска система и устойчивото развиване на обществото, защото пести първоначални, постоянно невъзобновяеми, запаси и оползотворява в качеството на запаси странични артикули от други браншове на индустрията или към този момент генерирани боклуци, които не могат да бъдат рециклирани и за чието отнасяне няма друга екосъобразна опция.
Реклама
Групата " Холсим ", която е един от най-големите производители на строителни материали в света, първа в своя бранш си сложи амбициозната цел да реализира нулева чиста въглеродност до 2050 година Отчитайки мащабите на своя бизнес, Групата осъзнава своята основна стратегическа роля да спомогне за трансформацията на строителството и да форсира прехода му към по-зелени, нисковъглеродни артикули.

Циментовият цех на " Холсим България " в с.Бели извор също дава сериозен принос за реализиране на уговорките на Групата, като работи в посока понижаване на въглеродния интензитет на своето произвеждане и разширение на портфолиото си от нисковъглеродни и въглеродно неутрални артикули. По основни критерии за успеваемост и резистентност като усъвършенстване на енергийните разноски и повишение на относителния дял на влаганите различни горива и материали заводът обичайно се подрежда в челната десетка от общо 90 завода на " Холсим " в целия свят.
Какви са новите материали и технологии, които могат да създадат строителството по-устойчиво?
- В предишното екологичните цименти и бетони бяха нещо екзотично и рядко употребявано. Поради провокациите, свързани с климатичните промени, обаче прекосяването им от софтуерна разработка към индустриално произвеждане значително се форсира. Две от главните решения, които " Холсим " предлага в тази тенденция, са зеленият цимент ECOPlanet и зеленият бетон ECOPact.

ECOPlanet е серия цименти на " Холсим " с от 30% до 100% по-нисък въглероден отпечатък по отношение на обичайния портланд цимент. Постигането на това фрапантно съкращаване на CO2 е осъществено посредством потребление на новаторски и нискоемисионни изходни материали, в това число рециклирани първични материали, както и посредством огромното потребление на различни горива при производството на клинкер - междинния артикул, от който се получава цимент.
Реклама
Циментите от тази серия са в основата на производството на ECOPact - нисковъглеродния бетон, създаден от " Холсим ", който в действителност има капацитет фрапантно да декарбонизира строителството.
Какво съставлява новият ви артикул ECOPact и има ли търсене за такива екологични артикули?
- Истината е, че в случай че желаеме да трансформираме метода, по който се строи, би трябвало да стартираме от бетона - основополагащия и на практика незаместим строителен материал, който се смята за едно от най-важните изобретения на човечеството, а дружно с това е и вторият най-използван материал на земята след водата. Поради непрекъснатото увеличение на световното население и възходящата урбанизация наклонността е потреблението на бетон и други строителни материали в света да нараства, по тази причина е доста значимо, даже наложително, да се създават и ползват материали и решения, които облекчават CO2 товара на постройките през целия им витален цикъл.

Нисковъглеродният бетон ECOPact, който " Холсим България " пусна на пазара през март 2022 година, е тъкмо такова решение. ECOPact се създава с 30% по-ниски въглеродни излъчвания по отношение на обичайния бетон. Поради удобните свойства на химическите добавки и цимента, вложен в него, ECOPact демонстрира сравними и даже още по-добри характерности от стандартния бетон. Освен това може да се обработва, изпомпва и поставя като елементарните бетони.

Гордеем се, че сме пионери на българския пазар в предлагането на сходен новаторски артикул, и със удовлетворение означаваме обстоятелството, че нараства броят на строителите с ориентировка към устойчивото и екологичното строителство, които избират сходни " зелени " артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР