ВизиткаПламен Младеновски е директор на дирекция Електроенергетика и топлоенергетика в

...
Коментари Харесай

Пламен Младеновски: Бизнесът да не чака последния момент за избора на доставчик на ток

ВизиткаПламен Младеновски е шеф на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Младеновски е роден през 1981 година в Плевен, магистър е по финансов мениджмънт от УНСС. Работил е в частния бизнес, а сред 2002 и 2010 година - в Съединени американски щати, в това число на управителни позиции в частни компании.
Г-н Младеновски, готови ли са компаниите за смяната на пазара на електрическа енергия от 1 юли?
Не бих споделил, че компаниите са неподготвени, те по-скоро са незаинтересовани. Още преди година, когато поправките в Закона за енергетиката, свързани с тези периоди за бизнеса, станаха факт, ние организирахме няколко семинара с бизнеса. На тях се опитахме да събудим интереса, да дадем малко повече уточнения защо би трябвало да се внимава, на какво би трябвало да държат, по кое време да сменят доставчика си. Тогава беше проявен избран интерес, само че след октомври заради гратисния интервал обстановката замря и явно множеството сдружения взеха решение да оставят това за последния миг. Защо има липса на интерес и кой би трябвало да бъде дейната страна в тази акция по промяна на снабдител - самите търговци на ток или бизнесът? За мен персонално и двете страни би трябвало да са дейни. Търговците следваше да са по-активни в този временен интервал, а с наближаването на крайния период клиентите ще станат по-активната страна. Тази промяна на доставчика в последния вероятен миг няма ли да затрудни целия развой?
Да, чисто механически процесът ще бъде усложнен. Колкото и да е лесна, промяната на снабдител изисква спазването на избрани процедури и сериозен запас от страна на търговците. Аз не виждам по какъв начин един търговец в България може да направи повече от 5000 смени на месец. Моят съвет е компаниите да не чакат крайния период, а да подхващат дейности още в този момент.

В момента цените в България, а и в цяла Европа се усилват всеки ден. Голяма част от търговците заключват покупко-продажбите си с фючърси и когато тяхната цена се трансформира бързо, порастват и борсовите цени. Само за последния месец цената е скочила с 5-10% за крайни клиенти за едногодишен контракт спрямо това, в случай че клиентът бе решил да подписа този контракт при започване на април. Защо търговците на ток се забавиха с подаването на предложения към платформата за съпоставяне на цени на КЕВР и също взеха решение да изчакат до последния миг?
Капитал Energy
Голяма част от тях не желаеха да подадат такива предложения. Затова се наложи ние да предприемем дейности и да им напомним, че крайният период е 30 април. Ако някой не се съобрази с този период, КЕВР ще би трябвало да му наложи наказания. Досега пазарът на сила се характеризираше с една мистика - той не се популяризира доста и елементарният консуматор до неотдавна нямаше достъп до търговците и не можеше да види офертите им.

Самите те пък разчитаха само на това клиентите да съпоставят цените им с тези на контролирания пазар. Сега с платформата за съпоставяне на цени се опитваме да създадем в действителност ефикасна конкуренция, която да даде информация за действителното положение на пазара. По какъв метод ще се промени ролята на КЕВР от юли и какви са механизмите за надзор на пазара на ток, тъй че да не се позволяват операции или далавера?

Ролята на КЕВР няма да се промени по никакъв метод, защото и в този момент тя е съсредоточена главно върху контрола и недопускане на спекулации и операции на пазара на едро. По-различно е, в случай че приказваме за пазара на дребно - там КЕВР играе ролята на последна инстанция, която може да реши зародили проблеми сред снабдител и клиент. Проблемът е в това, че постоянно клиентите не са добре осведомени с договорите, които подписват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР