ВизиткаХристо Гурванов е портфолио мениджър Енергийни проекти в Scalefocus с

...
ВизиткаХристо Гурванов е портфолио мениджър Енергийни проекти в Scalefocus с
Коментари Харесай

Енергийните компании по пътя към устойчив растеж и конкурентоспособност

Визитка Христо Гурванов е портфолио управител " Енергийни планове " в Scalefocus с близо двадесетгодишен опит в ИТ сферата. Има приключена степен Informatics (B.Sc.) от Технически университет - Мюнхен. В Scalefocus стартира работа още от основаването й през 2012 година като софтуерен инженер и през годините минава през разнообразни механически и мениджърски позиции. Управлява голям брой екипи и начинания за цифровизация в България и чужбина: разработка на нови приложения, сложни систематични интеграции, рационализация на софтуерни решения и редица други. КомпаниятаОт основаването й преди 10 години до през днешния ден Scalefocus се трансформира в приближен софтуерен сътрудник на редица водещи компании от Северна Америка, Европа и Близкия изток, а един от секторите, в които построява най-задълбочена експертиза, е този на енергетиката и комуналните услуги. Кои са софтуерните трендове и провокации в енергийния бранш?
- Енергийната система беше разтърсена от редица събития в световен мащаб, което изпрати цените на енергоносителите до небето, а домино резултатът даде отражение върху всички браншове и докара до световна инфлация. Тези събития подчертаха нуждата от понижаване на зависимостта от изкопаеми горива и увеличение на използването на чиста сила, намиране на различни доставки за сметка на преобладаващи сега енергийни източници. Сepиoзни въпpocи стоят както пpeд пpaвитeлcтвaта и пoлитиците, по този начин и пред инвecтитopите, и пред крайните пoтpeбитeли.

Търсенето на устойчиви решения обаче лишава години. Катализатор за по-бързи и ефикасни решения е готовността на енергийните компании и фирмите за комунални услуги за цифровизация и IT промяна. Трите съществени трендове, стоящи в основата на преструктурирането на енергийния пейзаж в зелена стопанска система, са по този начин наречените три D s ( D ecentralization, D ecarbonization & D igitalization) - децентрализация, декарбонизация и цифровизация.
Реклама
Благодарение на дългогодишната си експертиза и партньорство с водещи компании в бранша в Scalefocus изцяло разбираме структурните промени, през които доставчиците на енергийни и комунални услуги би трябвало да преминат. Редица позитиви, само че и провокации, съпътстват този преход. Макар децентрализацията на източниците на чиста сила да основава една по-устойчива екосистема, неизбежно локалното произвеждане постанова балансиране на мрежите. Има ужасно доста взаимовръзки с района, промишлеността и крайните консуматори. Необходими са доста по-прецизни данни, доста по-точни модели и прогнози за вариации на моментно произвеждане на сила, ползване, цени и редица други фактори.
Как успявате да следите трендовете и по едно и също време с това да се фокусирате върху потребностите на вашите клиенти?
- В основата на триумфа ни стои най-много отдадеността на експертния екип. Активно следим и проучваме събитията и трендовете на международния пазар. Стоейки покрай нашите сегашни и евентуални клиенти, деликатно слушаме и вникваме в техните бизнес потребности. В композиция с насъбрания през годините промишлен и софтуерен опит това ни разрешава да намираме и градим ефикасни решения за разнообразни, от време на време, бих споделил, и неповторими, бизнес условия.

През тази година участвахме в редица интернационалните събития, свързани с енергетиката, което ни даде опция за съдействие и обмяна на опит с доста от огромните имена в сектора. Търсят се от ден на ден новаторски решения по линия на природен газ, полутечен природен газ (LNG), водород, нисковъглеродни излъчвания, интелигентни решения за ръководство на енергийни мрежи, диверсификация на енергийното произвеждане, предпазване на сила и доста други. Събитията имаха огромна посещаемост и доста огромен интерес, самите ние влязохме по отношение на десетки компании и диалози за съдействие.

Огромен интерес съставляват и провокациите в разширението на инфраструктурата за полутечен природен газ. Липсват голям брой цифрови системи за ръководство на веригите на доставки и за стандартизиране на процесите. Много компании обръщат съществено внимание на тактиките си за разработка на програмен продукт като опция за конкурентно преимущество. Още повече че влизат доста нови играчи, които още през цялото време се концентрират освен върху построяването на физическата си инфраструктура, само че имат и създадени цифрови тактики. Те слагат напрегнат откритите имена в сектора, които прекомерно дълго време са разчитали на неоптимизирани и ръчни бизнес процеси. Можем да кажем, че енергийният преход към по-чиста сила към този момент става синоним на преход към цялостна цифровизация в промишлеността.
Реклама Разкажете повече за софтуерните решения, които предоставяте на вашите клиенти в бранша?
- Scalefocus дава гъвкави софтуерни решения и услуги в региона на дигитализацията, помагайки на енергийни компании и снабдители на комунални услуги да слагат основите на една сполучлива цифрова промяна.

Така да вземем за пример един от нашите клиенти, който влага обилни запаси в своята цифрова платформа, се обърна към нас, с цел да я доразвием и да изградим последващо потомство уеб основана система за мониторинг и ръководство на процесите за систематизиране на силата и продажби. Благодарение на фокусираните старания и от двете страни работата ни докара до 25% спад в разноските им за инфраструктура, до по-голяма сигурност и резистентност на системата, както и до съкращаване на времето за реализация на нови артикули на пазара.

За различен наш клиент напълно скоро разработихме новаторско решение за обработка на големи количества данни от разнородни източници, което им разрешава да вършат бързи и доста по-прецизни прогнози въз основа на данни в действително време. Така могат да вземат по-информирани бизнес решения, като в същото време редуцират риска и оперативните разноски.

В момента създаваме и усъвършенствана система за ръководство на търговията с LNG. С нейна помощ клиентът ни получава 360° взор над всички аспекти на бизнеса си - детайлни сведения за евентуални разноски, потенциал и наличност на плавателни съдове, прозорци за доставка и други, като по този начин компанията съумява по-прецизно да дефинира и следи идващите комерсиални направления.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР