ВизиткаДоц. Елена Димитрова завършва медицина в Медицински университет - София,

...
ВизиткаДоц. Елена Димитрова завършва медицина в Медицински университет - София,
Коментари Харесай

Доц. д-р Елена Димитрова: Броят на пациентите със сърдечна недостатъчност непрекъснато се увеличава

Визитка Доц. Елена Димитрова приключва медицина в Медицински университет - София, през 2008 година. От 2009 година специализира кардиология в Клиника по кардиология на УМБАЛ " Света Анна ", а през 2013 година след сполучливо положен изпит придобива компетентност по кардиология. От 2014 година работи в МБАЛ " Национална кардиологична болница ". През 2017 година пази дисертация на тематика " Белодробна артериална хипертония ". От 2019 година заема академична служба основен помощник, а от 2021 година - доцент. Има голям брой изявления в български и задгранични списания. Участва като преподавател в разнообразни национални конгреси. Провела е спомагателни образования в региона на белодробната хипертония в AKH, Виена, и ECZ - Otwock, Полша, и на сърдечната непълнота във Вроцлав, Полша. Член е на УС на Дружеството на кардиолозите в България и на Европейското кардиологично сдружение. Какво съставлява сърдечната непълнота?
Сърдечната непълнота съставлява положение, при което най-общо сърцето не може да изпомпва задоволително кръв, с цел да задоволява потребностите на организма. Това може да се дължи на помпена непълнота или на затруднено пълнене. В първия случай приказваме за сърдечна непълнота с понижена секта на

изтласкване, а във втория - за сърдечна непълнота със непокътната секта на изтласкване. Фракцията на изтласкване съставлява един относително елементарен индикатор, който ни дава визия за помпената функционалност на сърцето и най-често го измерваме посредством ехокардиография. Сравнително неотдавна приказваме за втората група пациенти, тези със сърдечна непълнота със непокътната секта на изтласкване, т.е. секта на изтласкване над 50%. Има и една по-малка група пациенти, които имат сърдечна непълнота с леко редуцирана секта на изтласкване, те на процедура попадат сред упоменатите към този момент две съществени групи.
Реклама Какво поражда сърдечната непълнота?
- Сърдечната непълнота се провокира от разнообразни болести, като в развитите страни това най-често са артериалната хипертония и коронарната болест, която включва и миокардния инфаркт. Други аргументи за развиването й са разнообразни болести, които нарушават функционалността на сърдечните клапи, аритмии, първоначални болести на сърдечния мускул (кардиомиопатии), вродени сърдечни пороци, заболявания на натрупването, метаболитни и невромускулни болести. Сърдечната непълнота със непокътната секта на изтласкване доста постоянно се свързва с други постоянно срещани положения като затлъстяване, захарен диабет, предсърдно мъждене, хронични белодробни болести и други.
Колко постоянно срещано е това положение?
- В международен мащаб сърдечната непълнота визира към 4% от популацията, което значи над 60 милиона души. Разбира се, има известни разлики според от метода, по който е събирана информацията и според от страната. Важно е обаче да се подчертае, че заради общото увеличение на популацията и застаряването му броят на пациентите със сърдечна непълнота непрестанно се усилва. И това е по този начин, макар че лекуването на другите болести, които могат да доведат до сърдечна непълнота,

се усъвършенства. Още нещо, което бих желала да подчертая, е, че от ден на ден пациенти, близо 50% от болните със сърдечна непълнота, спадат към групата на сърдечна непълнота със непокътната секта на изтласкване и този % се усилва.
Сред каква възрастова група се среща сърдечната непълнота?
- Сърдечната непълнота се среща във всички възрастови групи, само че честотата й се усилва съвсем линейно с възрастта, т.е. колкото по-възрастен е един човек, толкоз по-голям риск има да развие сърдечна непълнота. Например честотата на сърдечната непълнота във възрастта под 55 години е 1%, а над
Реклама
70 години към този момент става повече от 10%.
Какви са признаците на сърдечната непълнота?
- Симптомите на сърдечната непълнота са лесна отмалялост, дефицит на въздух, неспособност за осъществяване на ежедневните действия, поява на отоци по долните крака, повишаване на коремната обиколка. Тези признаци не са характерни единствено за сърдечната непълнота и на процедура се срещат при всички пациенти, без значение дали имат редуцирана или непокътната секта на изтласкване.
Как се диагностицира сърдечната непълнота?
- За слагането на диагнозата е належащо съществуването на признаци на сърдечна непълнота, подкрепени от данни от разнообразни спомагателни проучвания. Разбира се, би трябвало да се вземе поради и съществуването на разнообразни съпътстващи болести и рискови фактори. От проучванията водещо място заема

ехокардиографията, която е главен способ за оценка на сърдечната функционалност. Освен това тя е безусловно безвредна за пациента и относително елементарно налична. Също по този начин е належащо да се направи електрокардиограма, по преценка - рентгенова фотография, тест с физическо натоварване и някои спомагателни образни проучвания. Освен това се предлагат и някои кръвни проучвания с изключение на общоприетите лабораторни индикатори в последните година. Например предлага се рутинно проучване на така наречен натриуретични пептиди. Те се покачват при разнообразни болести, само че в случай че равнищата им са естествени, диагнозата сърдечна непълнота може да се отхвърли с огромна сигурност и тогава би трябвало да се търси друга причина за недоволствата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР