ВизиткаAristeon - истински гръцки екстра върджин зехтин от остров Закинтос,

...
Коментари Харесай

Течно злато от Закинтос, или кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си

ВизиткаAristeon - същински гръцки екстра върджин зехтин от остров Закинтос, който съгласно зехтиновия сомелиер Петко Караиванов-Пепе е " един от най-хубавите на Земята ". Снабден е с най-престижните документи в зехтиновия свят и към този момент стига до трапезата на българските ценители. Заслугата продуктът да е към този момент втора година на българския пазар е на компанията " ЕкстраВърджин.БГ ", която е показана с интернет магазин и шоурум в София, кв. " Лозенец ", ул. " Милин камък " 10. Откриваме ви на един приказен остров с още по-фантастичен зехтин. Как се озовахте тук?
Любовта към брачната половинка и свободата ме докара тук, на Закинтос, Гърция, другояче за малко да стана водач в БГА " Балкан ". Всъщност имам над 300 летателни часа във въздуха, само че разбрах, че тежестта на пагона не е за мен, и през 1997 година се озовах някак си тук. Иначе със зехтин се занимавам от 2002-2003 - към този момент повече от 18 години. А по какъв начин се захванах с него ли? Както става с всички хубави неща на този свят - изцяло инцидентно.
Откъде пристигна любовта ви към зехтина?- Пристигайки тук, стартирах с хотелиерски и ресторантьорски бизнес, който още ръководя сполучливо апропо. Възпитан съм в работа, а на о-в Закинтос вън от сезона е много скучно. През първите пет години сътворих ужасно семейство, което доста обичам, и завързах доста положителни контакти, в това число със притежателите на Aristeon. На тях пък в един миг им се появи потребност от механически образован човек за работа с машините. Владея свободно няколко езика, което също е огромен коз тук. Хареса ми още от първия ден и по този начин стартира одисеята ми.
В процеса на работа се влюбих в миризмата на прясно пресованите маслини и усета на зехтина. Не бях усещал нищо сходно до този миг. Беше като обич от пръв взор, просто останах запленен.
А по какъв начин се трансформира във ваша специалност?
- С времето гълтах новите за мен способи, познания и процедури по извличането на зехтина. Вникнах в целия затворен кръг от маслиновите дръвчета до пресата и първите капки зехтин и повече не можех да си потегли отсам. Всичко това ме накара да бъда лоялен на това натурално богатство, което ни дава природата.
Какви качества би трябвало да има един човек, с цел да стане зехтинов сомелиер?- Макар да познавам добре зехтина и неговия метод за произвеждане, към момента не мога да се нарека приключен сомелиер. Има секрети, които ми следва да разкрия и изуча, само че и зная доста други, които сомелиерът няма по какъв начин да познава, тъй като той работи с готовия артикул. Примерно аз мога да различа даден зехтин дали е от остров или континентален, интервала на беритбата, горичката слънчева ли е или е по-сенчеста, вярно ли е съхраняван. Оценката на качеството и разграничаването на усетите също е моя доста мощна страна. Разбира се, има и още.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР