Вицеприемиерът Марияна Николова, която пое и министерството на туризма, обяви,

...
Вицеприемиерът Марияна Николова, която пое и министерството на туризма, обяви,
Коментари Харесай

Марияна Николова поиска повече българи да получат ваучери за почивка

Вицеприемиерът Марияна Николова, която пое и министерството на туризма, разгласи, че би трябвало да се разшири обсегът на хората, които може да почиват със субсидирани от страната ваучери в българските курорти.

Това тя направи в специално послание към туристическия отрасъл.

В него Николова показва, че поема ресора с ясното схващане, че туризмът е най-засегнатият отрасъл в света от пандемията. Още през днешния ден тя е започнала срещи с браншовите организации, с които дружно да обсъдят ограничения, за понижаване на щетите.

Няма прогноза, която да ни дава небосвод, по кое време пътуването на хората ще се върне към тези темпове и размери, с които бяхме привикнали единствено допреди няколко месеца. Здравето на всички е най-важната грижа сега и по тази причина туризмът е изправен пред непознати ограничавания. Ние имаме сложната задача да обмислим и да решим по какъв начин да отворим вратите за туризма в изискванията на ограничавания и постоянно затварящи се граници и бариери, показва Николова.

Първото нещо, с което тя ще се заеме като министър на туризма, е адаптирането на Националната тактика за стабилно развиване на туризма към новите условия.

Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, естествените ни хубости имат потребност от реклама като привлекателни, сигурни и безвредни за отмора. Днес хората, работещи в туризма имат потребност от поддръжката на страната, по този начин както това се прави във всички европейски страни, споделя Николова.

Тя показва, че чартърните полети на летище Варна са едва 99 полета, а през предходната година за същия интервал са били 1000. Подобна е обстановката и на летище Бургас – 203 полета в този момент против 2000 през 2019 година. 

Има заплаха близо 70% от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени. Заради отсъствието на задгранични туристи, превозът, хранителната промишленост, земеделието и доста услуги ще изпаднат във финансова рецесия. Икономиката на доста обитаеми места в България се крепи единствено на туризма, написа в обръщението си Николова.

Затова за новия министър на туризма приоритет ще бъде стимулирането на българите да почиват в България, без значение дали на море или на планина, с цел да се компенсира отлива на непознати туристи. И дава за пример Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия, които вече прилагали ваучерната система в поддръжка на туристическата промишленост.

Предоставянето на ваучери за отмора и туризъм на необятен кръг от хора ще бъде сериозен тласък и поддръжка на сектора. Изчисленията демонстрират, че икономическият резултат от тази мярка ще бъде 2.3 пъти – всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лв. в туризма. Тази мярка би трябвало да бъде непрекъснато настояща, с цел да се види резултата от нея, смята Николова.

Идеята за субсидиране на почивката на българите това лято по нашето море и планини, с което да бъдат подкрепени хотелиерите и всички бизнеси свързани с туризма, дойде първо от Обединените патриоти. Тяхното искане с ваучери за 210 лева да се заплати ваканцията на всеки работещ българин, който се обезпечава, бе орязано от ГЕРБ. В последна сметка бе признато от ваучери да се възползват единствено медиците, полицаи, обществени служащи и чиновници на здравната каса, които са на първа линия в битката с ковид. При това ваучери може да се употребяват само в почивните станции на Национален осигурителен институт и министерствата. Все още тази мярка не е работеща, едвам преди седмица  държавното управление одобри реда, по който ще се раздават ваучерите.

Днес вицепремиерът Красимир Каракачанов също разгласи, че би трябвало да се разшири достъпът до ваучерна почивка и повече българи да се възползват от помощта. Той съобщи, че в понеделник държавното управление ще обяви нови антикризисни ограничения.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР