Броят на загиналите в срутена златна мина в Зимбабве се очаква да нарасне до 13, казва вицепрезидентът

...
Вицепрезидентът на Зимбабве казва, че броят на загиналите от срутване
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Зимбабве казва, че броят на загиналите от срутване на шахта в неизползван златодобив моят може да нарасне до 13

От FARAI MUTSAKA Associated Press, 1 октомври 2023 г., 8:17 ч.

ХАРАРЕ, Зимбабве -- Броят на загиналите от срутване на шахта в неизползван златните мини в Зимбабве се очаква да нараснат до 13, каза вицепрезидентът според държавните медии. като каза „вярваме, че сме загубили около 13“ при катастрофата в мината, която се случи в петък в богатия на злато град Чегуту, на около 100 километра (60 мили) западно от столицата Хараре.

Той каза, че 21 от 34 миньори, за които се смята, че са били под земята по време на срутването, са били спасени. Осем са потвърдени загинали, като три тела са извадени от мината, а пет са открити, но все още не са извадени, каза Чивенга.

Останалите петима души се смятаха за мъртви.

Чивенга говореше в събота на среща на управляващата партия ZANU-PF, съобщи The Sunday Mail. Chiwenga каза, че срутването е станало в неизползвана мина, собственост на Германия, която не е била правилно запечатана, което е позволило на неофициални миньори-занаятчии да намерят път вътре, за да търсят остатъци.

Инцидентите със срутвания на мини, често включващи миньори-занаятчии, са често срещани в южноафриканската държава, която е богата на злато, въглища и диаманти. Зимбабве разполага и с най-големите резерви на литий в Африка, минерал с глобално търсене поради използването му в батериите за електрически автомобили.

Богатите на минерали национални паркове на Зимбабве, изоставени мини, реките и дори градовете често са гъмжащи от хора, включително малки деца, търсещи ценни находища. Това е една от малкото икономически дейности, които все още се извършват в страна, претърпяла затваряне на индустрията, валутна криза и висока безработица през последните две десетилетия.

Критики обвиняват лошото икономическо управление и корупцията за колапса на някога процъфтяваща икономика и едно от светлите петна на Африка. Правителството посочва две десетилетия санкции, наложени от Съединените щати заради обвинения в нарушения на човешките права от страна на правителството.

Също в петък индийският бизнесмен Харпал Рандхава и неговият син са сред шестима души, загинали при самолетна катастрофа близо до друга диамантена мина, според същия доклад в The Sunday Times. Съобщава се, че малкият самолет е принадлежал на минната компания RioZim на Randhawa. При катастрофата са загинали всички на борда, се казва в доклада.

RioZim преди това беше част от британско-австралийската минна група Rio Tinto.

Чивенга каза, че зимбабвийските жертви и на двете трагедии ще получат погребения, подпомагани от държавата, докато президентът Емерсън Мнангагва призова за минута мълчание за загиналите по време на срещата на управляващата партия.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР