Вицепрезидентът на Мултигруп“ – 73-годишният шеф на Минстрой“ Николай Вълканов,

...
Вицепрезидентът на Мултигруп“ – 73-годишният шеф на Минстрой“ Николай Вълканов,
Коментари Харесай

Босът от Мултигруп Николай Вълканов продава жилища по 12 000 лв./кв.м

Вицепрезидентът на „ Мултигруп “ – 73-годишният началник на „ Минстрой “ Николай Вълканов, стартира градежа на небостъргач, в който цените на жилищата ще доближат международен връх от 12 000 лв. за квадратен метър! Eдна висока постройка при строителните действителности в София през днешния ден наподобява в никакъв случай не остава сама. В градския контур на регион „ Студентски “ да вземем за пример, 107-метровата постройка на NV Tower на „ Г.М. Димитров “ до две-три години ще бъде в компанията на най-малко две 50-етажни жилищни кули, в случай че вложителите изпълнят проектите си.

NV Tower, както е известно, е постройка на „ Минстрой пропъртис “ на Николай Вълканов с впечатляваща архитектура, която предлага 20 хиляди кв. м офис площи клас А, четири етажа жилища, паркинг с три подземни равнища и доста съпътстващи улеснения. Кулата излезе на пазара през второто тримесечие на 2021 година и се радваше на огромен интерес от офис наемателите, пише „ Капитал “.

Новината в този момент е, че до нея ще бъде издигната още една кула – NV Residences. Проектът е разказан в детайли са уеб страницата на NV Tower и предварителните резервации за жилища в него към този момент са в ход. Двете здания с техните общо три тела ще бъдат в общ комплекс.

За идващата седмица е планувана и първата копка на бъдещата S-Tower – друга 15-етажна кула на метри по на юг. Възложители в нея са „ Софавто “, като притежател на имота, и „ АТГ пропъртис “ на двама потомствени бургаски строители, на което е преотстъпено право на градеж.

И трите високи здания са по протежението на бул. „ Г.М. Димитров “ – отляво, гледано към Витоша. И трите са по план на едно и също архитектурно бюро – „ А и А архитекти “, което дава обещание да са в архитектурен синхрон.

Високите здания не са оригиналност за региона, прегледан по-широко. Отсреща на бул. „ Г.М. Димитров “, също покрай метрото, към този момент са в употреба две 50 метрови здания – с вложители „ Маркан “ и „ Първа капиталова банка “, и на „ Артекс “. Отсреща през „ Драган Цанков “ се намират кулите на „ Софарма “ и „ Литекс “ с височина 70-80 м. „ Зоната е смесена многофунционална, на 300 м от метро, през огромен бул. и това по градоустройство разрешава даже здания до 100 м, само че над 50 м строителството към този момент доста се оскъпява, което евентуално възпира част от вложителите “, изясняват архитекти.

Изобщо към региона има огромен капиталов интерес. Той е с добра транспортна съгласуваност – сред два огромни булеварда, до метро и с автобусен превоз. В рекламните материали на новите планове като плюс се акцентира многофункционалният му темперамент – има жилищни квартали, офис здания, университети, болнични заведения, „ Музейко “, магазини, спортни обекти и паркове.

Цени от 4-5 хиляди евро на кв.м без Данък добавена стойност

На този декор бъдещата NV Residences тества на жилищния пазар цени от 4-5 хиляди евро на кв.м без Данък добавена стойност, т.е. до 12 000 лв.! При това за постройка, която сега е на стадий действане на обстоен организационен проект и съгласно уеб страницата й чака строително позволение до края на годината.

Позиционирана е като бутиков артикул – ще предложи едвам 31 първокласни жилището сред 80 и 200 кв. м и два мезонета. В прорез с нормалната процедура да се продава на шпакловка и замазка, в тази ситуация цените са за жилища, приключени „ до ключ “ – т.е. с паркет, фаянс, облицовки и прочие

Таваните ще са високи 3 м – колкото в старите кооперации в центъра на София, и постройката ще е с висока енергийна успеваемост. Като плюс се акцентира, че бъдещите притежатели ще могат да употребяват екстрите на NV Tower – състезателен и спа център, басейн, козметичен център, пекарна, здравна клиника, конферентен блок, ресторант, банков клон. Двете здания ще са свързани с топла връзка на равнище първи етаж, по която ще се стига непосредствено до спа центъра.

Схемата на заплащане е 30% на прелиминарен контракт, 10% на кота нула, 20% на акт 14, 30% при приключена фасада и 10% след позволение за прилагане. Таксата за поддръжка ще е 1.5 евро на кв. м без Данък добавена стойност. Планът е постройката да бъде подготвена до края на 2025 година

Вместо офисите на „ Минстрой холдинг “

Твърди се, че проектите на Николай Вълканов да строи на мястото на сегашната административна постройка на „ Минстрой холдинг “ са от дълго време. Първо концепцията била за още една офисна постройка, само че с несигурността на офисния пазар след пандемията концепцията се трансформирала. Тъй като имало доста запитвания за жилищата в NV Tower, на който четирите етажа там не можели да отговорят, се решило тя да е най-вече жилищна.

Първите четири етажа на бъдещата постройка въпреки всичко ще са с офисна функционалност. Жилищата ще са от петия до 15-ия. Като цяло NV Residences е замислена с 22 960 кв.м РЗП, 16 960 кв.м от които надземни. Потърсен от „ Капитал “, Николай Вълканов не пожела да разяснява новия план.

За отбелязване е, че постройката на „ Минстрой холдинг “ наподобява „ залепена “ в общ отбор със здания на Минно-геоложкия институт „ Св. Иван Рилски “. В съседство е лабораторният му блок, а малко по на север и зала „ Максима “. Технически, а и юридически обаче наподобява частта на „ Минстрой холдинг “ (бившата централа на „ Мултигруп “) е обособен блок, с обособен идентификационен номер в кадастъра. Твърди се, че това обособяване се е случило още през 70-те години, когато университетът е отстъпил част от постройките си на държавното дружество „ Минстрой “.

Земята от 3 дка за плана също от дълго време принадлежи на Николай Вълканов. Според имотния указател този септември, неговото сдружение „ Бългериън еко проджектс “ я е трансферирало на профилираното сдружение за парцели „ Минстрой пропъртис “, в което отново той е мажоритарен притежател – явно като част от подготовката на градежа. По същия път минава през 2018-2020 година и теренът за NV Tower. Земята под университетската част е обществена държавна благосъстоятелност.

Двете здания наподобява ще са залепени и при новия план. На телефона за продажби на NV Residences изясняват, че това е плюс, тъй като значи, че наоколо няма да се строи. Освен това двуетажната университетска постройка ще остане в подножието на жилищната кула, на равнището на партера и офисите й няма да пречат на гледките от жилищата. Как новият билдинг наподобява от университетска позиция, не се разяснява.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР