Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос отбеляза в

...
Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос отбеляза в
Коментари Харесай

Луис де Гиндос: Малко вероятно е кризата в Червено море да повлияе на решенията на ЕЦБ за лихвите

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос означи в понеделник, че не чака разтърсванията във връзка с офанзивите на придвижването Хути против непознати кораби в Червено море да повлияят на бъдещите решения на ЕЦБ за паричната и лихвена политика.

Говорейки пред испанското национално радио RNE, Де Гиндос удостовери позицията на банката, че лихвените проценти би трябвало да бъдат понижени, откакто инфлацията в еврозоната доближи целевото равнище от 2 на 100. Той акцентира, че е " оптимист " по отношение на икономическите вероятности.

Наскоро Луис де Гиндос реши, че е прекомерно рано да се разисква разхлабване на паричната политика на ЕЦБ и повтори, че институцията ще следи икономическите данни, преди да предприеме бъдещи стъпки.

Междувременно участниците на паричните пазари леко усилиха упованията си за бъдещи понижения на лихвените проценти при започване на актуалната седмица, която е изпълнена със съвещания на водещи централни банки и значими стопански данни.

Някои анализатори считат, че данни за слаб стопански напредък и ниска инфлация в еврозоната, които се чака да бъдат оповестени в сряда, могат да допринесат за упованията за бъдещи понижения на лихвите на ЕЦБ.

Федералният комитет за интервенциите на открития пазар на Фед на Съединени американски щати пък разгласи решението си за лихвената политика в сряда вечерта. Очаква се Федералният запас да изчака до второто тримесечие, преди да стартира да понижава лихвите, демонстрира последно изследване на организация Ройтерс. По-голяма е вероятността за първо намаляване на лихвите през юни, а не на съвещанието на Фед през май, само че търговците правят оценка и на близо 50% шанса за сходен ход още през месец март.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР