Вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Емил Костадинов беше част

...
Вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Емил Костадинов беше част
Коментари Харесай

Костадинов за Бербатов: Не може да си кандидат за президент, когато няма насрочени избори

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Емил Костадинов беше част от водената от Борислав Михайлов делегация на Конгреса на ФИФА, който предхождаше откриването на Световното състезание в Катар. В изявление за Българска телеграфна агенция Костадинов описа за усещанията си от домакина на Мондиала, трендовете в развиването на международния футбол, разяснява позитивните резултати на националния тим, както и бъдещите планове на родната централа.

- Г-н Костадинов, броени часове ни разделят от финала на Световното състезание в Катар. Каква е Вашата оценка за този доста дискутиран Мондиал? 
- Като цяло – позитивна, защото станахме очевидци на доста забавни мачове, доста драма, добър футбол, не липсваха и изненади. Истина е, че доста се разясняваше провеждането на Световно състезание по това време в годината и в тази страна, само че организацията е на доста високо равнище – аз персонално се уверих в това на място. Всички терзания се оказаха непотребни и в последна сметка още веднъж се удостовери истината, че футболът има силата да сплотява.

- Споменахте изненадите – на какво съгласно Вас се дължи ранното отпадане на огромни футболни сили като Германия, Белгия, Португалия, Испания, Бразилия? 
- На много разнообразни фактори. От една страна – играчите трябваше да се пренастроят за Световно състезание в разгара на спортните сезони в огромни, сложни шампионати, с голяма конкуренция, което не е елементарно. В някои от упоменатите тимове тече временен интервал, други към момента нямат нужния опит, трети към този момент са минали пика си – и когато срещнат по-мотивирани от тях противници, е обикновено да бъдат отстранени. Тук още веднъж е значимо да подчертаем разликата сред футбола на клубно и на национално равнище – при националните тимове мотивацията, пристрастеността и хъсът са с доста по-голяма стойност, по тази причина и виждаме страхотни резултати от посочени за новобранци отбори като Мароко, Япония, Република Южна Корея и други.

- Съгласен ли сте с непрекъснато повтаряната теза, трансформирала се в факсимиле, че силите във футбола към този момент са изравнени? 
- Донякъде – да. Истина е, че към този момент няма слаби тимове, изключително пък на подобен огромен конгрес. Сами видяхте по какъв начин Коста Рика загуби със седем гола в първия си мач, само че пък бе близо да отстрани и Германия, и Испания. От друга страна обаче класата проличава, изключително в сформира със мощни генерации и обичаи във футбола – като Аржентина, Франция, Хърватия.

- Теоретично видяно, по какъв начин щеше да се показа България в тази компания? 
- Няма потребност да влизаме в хипотези – откакто не сме в Катар, значи не сме заслужили мястото си, имало е по-стойностни от нас тимове. Важното е обаче да се вземат поучения от разочарованията и да се работи старателно, с цел да се поправят грешките. Точно това вършим ние.

- По какъв метод се поправят тези неточности? 
- Сами виждате напредъка, който мъжкият народен тим записва с новия треньорски щаб – работи се доста професионално, поредно, дисциплинирано, като в същото време се сменят поколенията и се дава късмет на млади и гладни за триумф играчи. Не по-маловажна обаче е работата ни с останалите обединения – голямо внимание се обръща на 13-14-годишните, които скоро ще влязат в юношеските тимове и би трябвало да бъдат подготвени за това. Знаете за плана в пет района на страната, който напълно неотдавна приключи с заключителен шампионат въз основата в Бояна. Хората на трибуните видяха доста гении, които ще бъдат бъдещите български футболни герои. Чисто футболната философия във всички сформира беше уеднаквена, което пък прави прехода сред възрастите по-лесен. Българският футболен съюз строго следва признатата на последния ни конгрес тактика за развиване, която включва и всеобщия, и женския футбол, само че сериозен акцент в нея е представянето на националните тимове. Убеден съм, че напълно скоро всички още веднъж ще имаме мотиви за горделивост!

- Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обаче продължава да подлага на критика метода на работа на актуалното ръководство… 
- Вижте – дано един път вечно да уточним нещо доста значимо. Няма по какъв начин да си кандидат-президент, когато няма планувани избори, няма плануван конгрес. Преди няколко дни ми направи усещане изявление на министър Крум Зарков в една национална телевизия – на въпрос дали ще се бори за председателския пост в Българска социалистическа партия, той отговори, че сега няма процедура. Ако има – може би, само че защото такава няма, той няма по какъв начин да е претендент. Значи - умел правист и министър на правораздаването разсъждава по този метод, само че спортната общност продължава да афишира Бербатов за кандидат-президент… На какво съображение? Няма избори, няма акция, надлежно няма по какъв начин да има и претенденти. Ако желаете, мога да разясня репликите на някогашния футболист Димитър Бербатов.

- Да, по какъв начин бихте ги коментирал? 
- Когато не си работил или даже стажувал в огромна федерация, каквато е Българския футболен съюз, няма по какъв начин да имаш искания към ръководенето й. Става дума за характерна материя, за извънредно огромна работа – и съм безапелационен, че ние я вършим отговорно, транспарантно и професионално. Когато търсиш мотив да критикуваш, постоянно ще си намериш нещо, за което да се хванеш – по тази причина и моят апел е да не подминаваме позитивното и да бъдем обединени за по-доброто бъдеще.

- Тъжно или не, факт е, че Вие сте последният българин с гол на Световни футболни финали. Кога още веднъж ще забележим наше попадение на Мондиал? 
- Надявам се скоро. Основите за бъдещето са положени. Работи се вярно и откровено имам вяра, че в близко бъдеще България ще бъде на мястото, което заслужава, а то е на огромната футболна сцена.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР