Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на момичетата победителки в инициативата

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на момичетата победителки в инициативата
Коментари Харесай

Вицепрезидентът връчи сертификати на победителките в инициативата „Посланик за един ден“

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документи на девойките победителки в самодейността „ Посланик за един ден “, проведена от посолството на Англия в България. Поводът за нея е Международният ден на дамата 8 март. Победителките – на възраст сред 15 и 19 години, бяха определени след конкурс с есе на тематика „ Как бих употребила силата си на персона, с цел да трансформира света “.

 

В словото си на заключителното събитие вицепрезидентът Илияна Йотова изрече благодарности към английското посолство и дипломат Ема Хопкинс, както и към всички участници в самодейността. „ Дипломати, държавници, неправителствен бранш и младите очаквания на България – обединени от идеята за един по-добър свят “, уточни вицепрезидентът и акцентира, че най-голямото достижение на „ Посланик за един ден “ е, че предизвика младежите да изразят себе си, въодушевява ги да повярват във опциите си.

 

„ България има своите амбициозни, смели и съпричастни девойки. Едно от тях е 17-годишната Моника от Благоевград, с която имах удоволствието да работя “, съобщи Илияна Йотова. Моника е уверена, че в учебно заведение не би трябвало да се преподават единствено познания, само че и да се възпитава в добродетели. Заедно с екипа на вицепрезидента Моника организира среща с възпитаници от Обединено учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в село Априлово, община Горна Малина. По забавен метод тя сподели на учениците какво е приемливост, почитание към другия, другарство.

Илияна Йотова и ученичката от Езикова гимназия „ Акад. Людмил Стоянов “ бяха домакини на обичайна среща на вицепрезидента с дами посланици. Моника имаше опцията да беседва с дипломатите, които демонстрираха огромен интерес към нея. Във фокуса на диалозите им бе потъпкването на съществени човешки права.

В изявлението си на заключителното събитие Илияна Йотова съобщи, че постоянно би трябвало да препрочитаме Всеобщата декларация на Организация на обединените нации за правата на индивида, призната преди повече от 70 години. Като тревожна Илияна Йотова дефинира наклонността за задълбочаване на неравенствата и суспендирането на човешките права. „ Насилието, дискриминирането, неравенствата, общественото изключване се трансфораха в белег на нашето време “, означи вицепрезидентът.

 

По думите на Илияна Йотова за тези проблеми не се приказва задоволително в обществото, а положителните решения остават единствено на хартия. „ Сериозно внимание би трябвало да обърнем на безразличието, с което се посреща потъпкването на правата и свободите, на човешкото достолепие “, посочи вицепрезидентът.

 

„ Държавническите решения в отбрана правата и свободите на индивида би трябвало да бъдат не просто благосклонност, а обвързване. Когато политиците не стоят зад обещанията си, ролята е на гражданското общество, на хората с дейна позиция да упорстват това да се случи. Всеки един исторически миг е подобаващ да бъдеш дипломат на положителното, да защитаваш, да променяш “, уверена е Илияна Йотова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР