Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 Гийермо Кармона –

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 Гийермо Кармона –
Коментари Харесай

Илияна Йотова разговаря с аржентинския секретар за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик

Вицепрезидентът Илияна Йотова одобри на „ Дондуков “ 2 Гийермо Кармона – държавен секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в Министерството на външните работи, интернационалната търговия и вероизповеданията на Аржентина, оповестиха от прессекретариата на Президентството. Поводът за визитата на дипломат Кармона в България е подписването на Споразумението за антарктическо съдействие сред Националната дирекция за Антарктида на Аржентина и Българския антарктически институт.

В Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ беше открита фотоизложба, представяща 30-годишното съдействие в проучването на Антарктида сред България и Аржентина.

„ Не единствено Антарктида свързва нашите две страни и два народа, а и огромната българска диаспора в Аржентина, която е надълбоко интегрирана в нашето общество “, уточни Гийермо Кармона.

На срещата беше изразена позицията за усилване на двустранните връзки сред България и Аржентина в разнообразни сфери, като вицепрезидентът уточни, че българската общественост може да бъде естественият добър медиатор в съдействието. Йотова благодари на аржентинската страна за даването на всички условия за предпазване на българската самородност и просвета и изрази гордостта си, че българите са уважавана общественост в аржентинското общество. Вицепрезидентът уточни тесните контакти, които тя и екипът й са основали с българската общественост в латиноамериканската страна.

Илияна Йотова описа на гостите за трите културни прояви, свързани с българската общественост в Аржентина, които бяха осъществени по нейна самодейност през 2019 година В Национален държавен фонд „ 13 века България “ беше открита изложбата „ Обиколка на света за 270 дни “ на аржентинската художничка с български корени Стела Сиди и прожектиран едноименен документален филм. Представена беше и книгата „ Лекар “ на почитания лекар от български генезис Хорхе Мичоф. По самодейност на вицепрезидента предговорът на книгата споделя историята на българската емиграция в Аржентина. Контактите на Йотова с българската общественост не престават и виртуално – представители на културната общественост в Аржентина участваха в срещите от самодейността „ Народността не пада там, дето знанието живей “.

Вицепрезидентът акцентира интереса на децата с български корени да учат езика на своите прадеди. Благодарение на нея, на съдействието на Българското национално радио и безвъзмездното подаяние на проф. Венко Кънев, на тяхно разположение са 250 аудио урока. В подтекста на културните контакти посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф, който е с български корени, посочи програмата на аржентинското културно министерство за превод на аржентинска литература на български език. Досега в България има към 160 такива издания.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР