Вицепрезидентът Илияна Йотова посети най-малката община в България - Трекляно,

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова посети най-малката община в България - Трекляно,
Коментари Харесай

Йотова: Нужен е специален план за спасение на българското село

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети най-малката община в България - Трекляно, като беше посетител на тържествената сесия на локалния общински съвет, съобщи БНР.

" България не е единствено София, не е единствено Пловдив, не са единствено огромните градове. За страдание, всичките тези 30 години не съумяваме да създадем по този начин, че и най-малките общини и обитаеми места в България да бъдат притегателно място и хората да желаят да остават тук. Този район е един от най-бързо обезлюдяващите се. Няма занаят, няма работа за хората, няма инфраструктура, няма вода. Всичко е към момента на септични ями. Имаме България на център и на периферията. България на определените и на такива, които нямат никакъв късмет да имат бъдеще. Ако сме страна като хората, в случай че сме общество, би трябвало да се замислим и да тръгнем от тук. И това би трябвало да бъде в дневния ред на всеки политик, без значение, в коя институция работи ", съобщи Йотова и се разгласи за специфичен проект за избавление на българското село.

„ Необходимо е ново обмисляне както в националния бюджет, по този начин и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата. Надявам се да срещнем партньорството на идващ постоянен кабинет и идващ парламент и да реализираме действителна грижа за българското село. Хората, които ръководят България, да имат съзнанието за това “, уточни Йотова.

Тя напомни, че единствено 4 години след Освобождението на България е основан първият закон, който слага основите на активността на локалните управляващи, предадоха от Прессекретарията към президентството.

„ Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица популацията би трябвало да има висок стандарт на живот, с цел да върви напред развиването на цялата страна “, уточни вицепрезидентът. Илияна Йотова открои големите районни несъответствия в България и казуса с обезлюдяването на цели региони.

„ Финансовите запаси на националния бюджет и от Европейския съюз се концентрират в няколко огромни града, а за дребните общини не остава съвсем нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии “, акцентира вицепрезидентът.

По думите ѝ тези разлики обричат бъдещето на българските деца. „ В 21 век, за жалост, в България децата нямат еднакъв старт в живота, става известно, че е значимо къде си се родил – в дребното село или огромния град “, посочи Илияна Йотова и напомни какъв брой компликации са срещнали с президента Румен Радев преди години, до момента в който съумеят да защитят от затваряне учебните заведения в дребните общини.

Кметът на община Трекляно Радко Петрунов удостои вицепрезидента с почетния плакет на общината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР