Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на гарата в Каспичан паметна плоча

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на гарата в Каспичан паметна плоча
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметна плоча на Иван Ведър на гарата в Каспичан

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на гарата в Каспичан паметна плоча на Иван Ведър - родолюбецът, избавил 4000 русенци от сигурна крах и предотвратил опожаряването на Русе. Ведър е първият шеф на жп станцията в Каспичан. Откриването на плочата е и във връзка 155 години от откриването на първата железопътна линия Русе-Каспичан-Варна.

Илияна Йотова дефинира Иван Ведър като един от строителите на модерна България, безсребърник, работил не за персоналното си благоденствие, а за своя народ. Тя напомни, че Ведър оставя всички свои спестявания и парцели на страната, тъй като „ на децата си е дал най-важното - образованието ".

2021-ва е Европейска година на железопътния превоз. Вицепрезидентът се разгласи за целенасочена политика, която да развива железопътния превоз в България, и настоя за почтено възнаграждение на работещите в бранша.
Към жителите и гостите на Каспичан, които участваха на тържественото събитие, Йотова се обърна с думите: От перо и книжнина тази земя роди българския народ. Тук Кирило-Методиевото дело откри избавление и популяризира книжовност и просвета измежду другите славянски нации.

Вицепрезидентът възнамерява огромен интернационален конгрес с представители на страните, в които употребяват кирилица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР