Вицепрезидентът Илиана Йотова прие УС на Международния институт за сигурност

...
Вицепрезидентът Илиана Йотова прие УС на Международния институт за сигурност
Коментари Харесай

Илияна Йотова прие УС на Международния институт за сигурност и сътрудничество

Вицепрезидентът Илиана Йотова одобри УС на Международния институт за сигурност и съдействие (МИС) по отношение на кръглата маса на тематика „ Мир, сигурност и опълчване на терора и проведената престъпност през днешния ден “.

По време на срещата бяха показани тревожните данни за трафика на опиати и изключителната опасност за България и Европа от навлизането на синтетична дрога, вследствие на трагичните промени в Афганистан, както и данни за трафика на хора и внезапното нарастване на миграцията в последната година – с 66% през морските и сухопътните граници, като единствено за балканския маршрут растежът е 110%.

Фокус на диалога бе и шенгенското пространство и нуждата от извънредно засилена външна политика в двустранните връзки в многостранен проект. В този смисъл Аурел Джорджеску, полицейско аташе на Румъния в България, във времето на процесите по присъединение на двете страни към Европейски Съюз 2006-2007 година, даде образец за дейните взаимни дейности на България и Румъния, вследствие на които бяхме признати като пълноправни членове. През 2007 година двете страни вкараха пропускателният режим да се реализира на едно гише, както и шахматен режим на контрола по река Дунав. През март 2007 година пък България и Румъния подписаха обща декларация с Европейска комисия за влизане на двете страни в Шенген през 2011 година – начинание, претърпяло неуспех.

В срещата присъединяване взеха и Драгутин Мате, министър на вътрешните работи на Словения 2004 – 2008 година, адв. Любомир Михайловски, министър на вътрешните работи на Северна Македония 2004-2006 година, Румен Петков, като ръководител на МИС и Васка Пенкова, специалист по сигурност.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР