Вицепремиерът Валери Симеонов публикува в своя Фейсбук профил личното си

...
Вицепремиерът Валери Симеонов публикува в своя Фейсбук профил личното си
Коментари Харесай

Рекапитулацията на Валери Симеонов за скандала ЧЕЗ

Вицепремиерът Валери Симеонов разгласява в своя Facebook профил персоналното си мнение за абсурда " ЧЕЗ ". Според него, договорката е нагласена, само че законна.

Рекапитулацията на Валери Симеонов е: Върбакови - доволни; Банката - доволна; Клиентите на тази цена на тока - доволни; ЧЕЗ - доволен; При приемане на дялове - и страната доволна; Корнелия - недоволна.

Според Симеонов, за комплицираните проблеми нормално обясненията са елементарни и това се отнася за цялата " тайнственост " към придобиването на сдруженията на ЧЕЗ България от до неотдавна непознатата Върбакова.

Публикуваме цялостният текст, без редакторска интервенция, на изразеното в обществената мрежа мнение на Валери Симеонов:

Сделката за ЧЕЗ - нагласена, само че законна!

За комплицираните проблеми нормално обясненията са елементарни - и това се отнася за цялата " тайнственост " към придобиването на сдруженията на ЧЕЗ България от до неотдавна непознатата госпожа Гинка Върбакова.

Нека се сложим на мястото на ЧЕЗ - желая да изляза от Източна Европа и да трансферира бизнеса си напълно в Западна Европа. Такава е тактиката на компанията от десетина години.

Искам да продам бизнеса си в България, само че това да не опетни името на компанията ми, т.е. бизнесът, който ще продам не би трябвало да се сгромоляса незабавно след прехвърлянето.

Така продавам първо " Топлоелектрическа централа Варна " без риск за репутацията - той без друго не работеше. Трябва да продам огромния си бизнес - електроразпределението и търговията с ток. Поставям си две цели - оптималната цена на продажбата и второ предан покупател, който няма да срине предприятието на втория месец и по този метод да опетни репутацията ми на интернационалния енергиен пазар, с което би попречило на влизането ми в по-богати страни.

Започвам търг за активите в България, на който се явяват половин дузина компании. Някои са с мрачно минало, други са несигурни, трети въобще не познавам: Енерго-про (чешка компания, само че тази договорка ще бъде спряна от Комисия за защита на конкуренцията за монопол), компания на Ковачки (несигурен състезател със противоречива известност и доста задължения), компания на Бобокови (с добра история, само че непознати), и още няколко турски, индийски и други задгранични компании със подозрително минало и бъдеще.

И Гинка Върбакова. Собственик на няколко фотоволтаични парка от България, само че със съществени рекомендации!

От кого? От металургичният магнат в Чехия Зденек Земек. Металургията е обвързвана с голямо ползване на сила. Няма по какъв начин притежателите на ЧЕЗ да не са в близки връзки с един от най-големите си клиенти в Чехия. Все едно Валентин Златев да не познава шефовете на Лукойл, откъдето взима горивото, което продава на бензиностанциите си. Все едно Марешки да не познава Домусчиев, от който купува част от медикаментите си. Все едно Корнелия Нинова да не познава Георги Гергов - главния спонсор на акцията й.

От историята на компаниите на Върбакова се вижда, че Зденек Земан е обезпечил близо 80% от парите, нужни за фотоволтаичните паркове на Инерком преди повече от 10 години. След построяването и стартирането в употреба, парите са върнати правилно и дяловете на Земан са трансферирани на Върбакова. Няма по какъв начин за това време да не са си открили персонални връзки на преданост и доверие - все качества, които ЧЕЗ търсят в бъдещия си покупател.

Тук идва въпросът " Откъде ще дойдат парите? " Бизнесът на Върбакови е прекомерно малък и покрива едвам към 5% от цената на договорката. Явно е необходим банков заем от " интернационална банкова институция " (което госпожа Върбакова твърди непрекъснато), която няма да отпусне заема поради Инерком, а поради ЧЕЗ.

Защо ще отпусне заем от към 300 млн. евро?

В качеството си на ръководител на краткотрайната комисия за оценка и надзор на енергетиката на България 2015-2016 година, открих безспорни обстоятелства на " аутсорсване " (възлагане на осъществяване на услуги и действия на непознати компании - чешки) от " ЧЕЗ Разпределение " и " ЧЕЗ Електро ", с което се усилват разноските и се скриват същинските облаги от активността. За този и други сходни обстоятелства съм изпратил отчета на прокуратурата още през април 2016 година

Реалните финансови планове на ЧЕЗ елементарно могат да убедят всяка банка, че техните 300 млн. евро ще бъдат върнати без проблеми за 20 години даже при днешната цена на тока. Гарант за това са както упоменатите положителни облаги от активността, по този начин и възможни скрити договорни гаранции от продавача.

За да е сигурен контролът върху сдружението след неговата продажба, преди 20-тина дни за началник на Съвета на шефовете на " Инерком-България " беше назначена госпожа Милена Стоева - един от най-високопоставените и правилни на управлението мениджъри на ЧЕЗ. Това се случва 7 дни преди ЧЕЗ да разгласи определения покупател!

Да, по този начин е - договорката е нагласена, само че не е противозаконна. ЧЕЗ желаят да продадат сдружението си в България за доста пари на човек, който няма да го съсипе - по тази причина самите те намират индивида и самите те намират парите. Въпросите остават към присъединяване на руснака и грузинеца, в случай че то въобще е действително. Но не би трябвало да забравяме, че грузинският предприемач има огромен бизнес в България, от дълго време е огромен клиент на ЧЕЗ България и като нищо може да е видял в тази договорка опция да вложи част от активите си у нас. Ако всичко това е по този начин, предлагането на премиера Борисов страната да взе участие с дял в договорката просто ще даде спомагателна убеденост и гаранция на интернационалната банка - в което няма нищо неприятно.

Получаваме удостоверение и на изказванията на Върбакова, че зад договорката стои сериозна банкова институция, че тя е крайният притежател на компанията и че не познава никакви политици като се изключи министър Петкова (за какво й е, откакто познава управлението на ЧЕЗ?!).

Дали няма да излезе, че Върбакова не лъже, само че скрива част от информацията за нагласената от самите ЧЕЗ договорка и банката-кредитор? Все отново, да не забравяме, че това е комерсиална загадка и че Върбакова можеше да откаже да бъде подлагана на разпит. Семейство Върбакови ще получава задоволителен дял за собствеността си, неведнъж по-голям от приходите от досегашния им бизнес. Така че и техният интерес е обезпечен.

Разпалената от Българска социалистическа партия медийна нервност, в действителност единствено способства за в допълнение комплициране, суматоха и затрудни съответната реакция на българската страна в тази комплицирана обстановка.

И с цел да не стане като с декларацията на НФСБ против Ска Келер, дебело наблягам, че това е моя персонална позиция и не ангажира държавното управление по никакъв метод

Рекапитулация:

Върбакови - удовлетворени

Банката - удовлетворена

Клиентите на тази цена на тока - удовлетворени

ЧЕЗ - удовлетворен

При приемане на дялове - и страната удовлетворена

Корнелия - недоволна

Припомняме, в четвъртък министър председателят Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха в постройката на Министерския съвет. На срещата Борисов декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ.

Припомняме, през днешния ден Томислав Дончев уточни, че с цел да се обясни абсурдът за електроразпределителното сдружение, е добре всички водещи политици да излязат и да кажат дали са имали директно присъединяване с някои от другите претенденти в договорката.

Вицепремиерът назова оставката на колежката си Теменужка Петкова " честен акт ", като посочи, че по подигравка на ориста тя нямала никакво отношение по договорката за ЧЕЗ, без значение, че е била енергиен министър.

Припомняме, по време на съвещанието на Комисията по енергетика и комисията по надзор на службите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също изрази подозрение, че банката е ангажирана по договорката. Тя загатна, че съгласно документа от чешката страна, който министър председателят Бойко Борисов завел в секретното деловодство на Народното събрание, се посочвало нещо друго по отношение на ББР.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, с цел да се включи в пазаруването на ЕРП-то.

Паралелно с това водачът на социалистите Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия стартира да събира подписи от клиенти на ЧЕЗ за внасяне на групов иск в български или чешки съд.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, изрече подозрения във връзка с договорката и по-точно по отношение на това дали купувачът има опит и може да обезпечи поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От изявление на Гинка Върбакова стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се. Впоследствие от държавния пресцентър оповестиха, че чешкият министър председател е заречен подпомагане, в случай че България прояви предпочитание да взе участие в договорката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР