Вицепремиерът Валери Симеонов изпълнява само функции по координация в Държавна

...
Вицепремиерът Валери Симеонов изпълнява само функции по координация в Държавна
Коментари Харесай

Вицепремиерът Симеонов отново отхвърли исканията за оставката му

Вицепремиерът Валери Симеонов извършва единствено функционалности по съгласуваност в Държавна организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Това сподели той на брифинг в Министерския съвет по отношение на апелите в Народното събрание от страна на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля " да подаде оставка, които са мотив акцията, осъществена от Специализираната прокуратура за инспекция в ДАБЧ по сигнали за установени нарушавания и поради арестуваните чиновници на организацията. Симеонов се аргументира, че функционалностите му по координирането на активността на ДАБЧ са регламентирани със заповед от 16 май 2017 година на министър-председателя.

Валери Симеонов посочи, че досега прецизно, точно и дейно си извършва отговорностите по координацията на работата на тази организация. Доказателство за това са обстоятелствата, че вследствие на тази съгласуваност още при започване на юни, дружно със съдействието на други министерства, в неговия кабинет са били контрактувани промени в Правилника за трудовата миграция и трудова подвижност, които са дали опция за достъп на огромни групи хора от българските общности да бъдат на пазара на труда през лятото на 2017 година и 2018 година

" След като през 2016 година имаме нула сезонни служащи от Украйна, Молдова и от останалите страни с български общности, мога да ви кажа, че тази година имаме 7700 индивида, които са били на пазара на труда ", добави вицепремиерът. По думите му това е първият резултат от активността му по съгласуване на работата на ДАБЧ с останалите министерства. Вторият резултат са били измененията през декември 2017 година, които към този момент работят, във връзка с облекчаването на режима за приемане на синя карта от жители на трети страни от български генезис, напомни Симеонов. Като трети позитивен резултат вицепремиерът уточни, че ДАБЧ е засилила работата си с българските общности в чужбина (най-вече на тези в Украйна, Западните околности, Унгария, Република Македония и Албания). Според него това е много сериозна активност в мащаби, които до момента не са били налице. С тези свои причини Валери Симеонов счита, че изцяло потвърждава несъстоятелността на настояванията за оставка, тъй като работата му е като админ, който би трябвало да координира активността на ДАБЧ.

Валери Симеонов бе безапелационен, че няма право да управлява и да управлява работата на организацията.

По отношение на възможните злоупотреби, които предстоят да бъдат потвърдени, в работата по даването или обезпечаването на документ за генезис, по отношение на искащите да получат българско поданство, Валери Симеонов напомни, че през лятото на 2017 година той е получил сигнали за злоупотреби в тогавашната работа на ДАБЧ. Тъй като Симеонов е нямало по какъв начин да ревизира достоверността на сигналите, той е уведомил другия вицепремиер - Красимир Каракачанов и по-късно тези материали са били предоставени на съответните профилирани и способени служби. Валери Симеонов уточни, че срещата, на която е получил сигналите за злоупотреби в ДАБЧ, е била в неговия кабинет пред очевидци на 30 октомври 2017 година и по-късно писмената информация, както и устната, е предоставена на способените институции. След това, към 2 седмици по-късно, е имало втора среща, с цел да може Симеонов да се убеди дали се работи по въпроса и по този метод неговите задължения са завършили. Той не може да каже дали тъкмо тези сигнали са послужили за повдигането на настоящето обвиняване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР