Вицепремиерът Валери Симеонов и Министър Бисер Петков по време на

...
Вицепремиерът Валери Симеонов и Министър Бисер Петков по време на
Коментари Харесай

Минималните осигурителни доходи се вдигат административно с 3.9%


Вицепремиерът Валери Симеонов и Министър Бисер Петков по време на съвещанието на НСТС в четвъртък.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков ще предложи на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт административно нарастване на минималните осигурителни приходи с 3.9 на 100.

За втора поредна година процедурата по договаряне на новите осигурителни приходи се провали, откакто национално представителните работодателски организации отхвърлиха да вземат участие в договарянето.

В такава обстановка министърът на труда и обществената политика би трябвало да предложи административно решение. Това е най-нежеланото решение, само че единственото допустимо на този стадий, сподели министър Петков по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие в четвъртък.

Актуалната макроикономическа рамка за идната година, развиването на пазара на труда, достигнатите нива на междинния застрахователен приход, растежите на тези индикатори, както и насоките на финансовото министерство при създаването на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за идната година са в основата на уравновесеното предложение за административно нарастване на минималните осигурителни приходи, сподели Бисер Петков.

То се основава на прогнозата за растеж на междинния застрахователен приход, който за идната година е 6.4 на 100, и въз основата на прогнозната оценка за темпа на средногодишния съгласуван показател на потребителските цени – 1.4 на 100. Като се приложи швейцарското предписание, което се употребява за осъвременяване на пенсиите, се получава процентът на повишаване на минималните осигурителни приходи.

Темпът на повишаване е съгласуван и с прогнозния растеж на стопанската система за идната година - действителният растеж на Брутният вътрешен продукт е също 3.9 на 100, уточни министърът.

До средата на 2017 година междинният застрахователен приход за обезпечените, които ползват минимални осигурителни приходи, се е нараснал с 5.2 на 100 по отношение на 2016 година, като половината от растежа е вследствие на покачването на минималната заплата.

През 2016 година година нямаше административно нарастване на минималните осигурителни приходи, само че междинното нарастване беше с 2.6 на 100 вследствие на нарастването на минималната работна заплата.

Най-нисък е растежът на междинния застрахователен приход за ръководителите и експертите - приблизително сред 2.3 и 2.4 на 100, където минималните осигурителни приходи не са се променяли от 2016 година

По-висок е растежът на междинния застрахователен приход за работническите специалности - сред 6.5 и 7.6 на 100 вследствие на въздействието на по-високата минимална работна заплата.

Инвестициите в страната се сгромолясват и първата причина е неналичието на хора и това е най-острият проблем, а не минималните осигурителни приходи, каквито няма в нито една европейска страна, съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му тази година растежът на събраните осигуровки е над 10 %, без да има административен растеж на минималните осигурителни приходи. Бизнесът счита, че вярното решение е анулация на този рудимент, който не съществува в Европейски Съюз.

Четирите национално представителни работодателски организации към този момент са внесли законодателно предложение за анулация на праговете и чакат срещи с всички парламентарни групи по тематиката.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът на КТ " Подкрепа " Иоанис Партениотис поздравиха министъра с решението му да предложи на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт административно нарастване на минималните осигурителни приходи, само че означиха, че са очаквали да е с по-голям %, еднакъв на растежа на минималната работна заплата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР