Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и министърът на енергетиката

...
Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и министърът на енергетиката
Коментари Харесай

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с Газпром

Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов във видеоконферентен диалог с генералния шеф на дирекция " Енергетика " в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен са обяснили желанията на държавното управление във връзка с договарянията с " Газпром ".

Страните обмениха отзиви и по повод осъществяването на съществуващия контракт на България с " Газпром Експорт ", , оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет, без да показват рекомендация, която да е дадена от дирекция " Енергетика " на Европейска комисия.

В рамките на видеоконферентния диалог вицепремиерът ясно е декларирал, че българското държавно управление не има намерение да води диалози за нов контракт с " Газпром Експорт " , а само диалози за приемане на количества по съществуващия контракт : " Считаме, че такова деяние не трябва да се подхваща от служебно държавно управление. Само постоянен кабинет и парламент могат да вземат решение за вдишване на подобен нов, предстоящ ангажимент. "
 Очакваме отговор от
Очакваме отговор от " Газпром " дали желаят да договарят

Росен Христов: Предлагаме изменение на сегашния контракт

Представителите на Европейска комисия са били осведомени и с за обезпечаване на доставки на природен газ в кратковременен и дълготраен проект.

Дългосрочният проект планува оповестяване на интернационален търг за дълготрайни доставки на полутечен природен газ . Предвижда се служебното държавно управление да започва процедурата, като решението за сключването на подобен контракт ще бъде взето от постоянен кабинет.

България е удостоверила и интереса си да взе участие в механизми за взаимно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат основани в границите на Енергийната платформа на Европейски Съюз.

Христо Алексиев също е срещнал европейските си сътрудници с мнението на работодателските организации, синдикатите и Националното съдружие на общините, които са уточни като пределно търпима цена 130 евро на мегават/час .

Също по този начин е разказал за дейностите на Кризисния щаб - довеждане докрай на интерконекторната връзка сред България и Гърция и нейното въвеждане в употреба до 1 октомври 2022 г ., стабилизиране финансовото положение и обезпечаване на ликвидност на " Булгаргаз " и търсене на стопански, а не обезщетителни механизми за реализиране на добра цена на природния газ за бизнеса и семействата.
 Европейска комисия ни размахва пръст за газ в рубли
Европейска комисия ни размахва пръст за газ в рубли

Нарушаваме наказания

Европейската комисия ще поддържа България в договарянията с снабдители на природен газ, са декларирали от дирекцията на Европейска комисия.

В отговор на поставените въпроси от заместник-министър ръководителя, представителите на Брюксел показаха единодушие за нуждата от продължение на засиленото районно съдействие в подтекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в границите на Енергийната платформа на Европейски Съюз за обезпечаване диверсификация на доставките на енергоносители чрез тръбопроводи и терминали за полутечен природен газ (LNG).

Като това се отнася и до терминалите за полутечен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция. Двете страни се договориха да подхващат взаимни дейности с интернационалните сътрудници с оглед подкрепяне диверсификацията на доставките за България, показват още от пресцентъра на Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР