Вицепремиерът Мария Габриел и министърът на външните работи на Египет

...
Вицепремиерът Мария Габриел и министърът на външните работи на Египет
Коментари Харесай

Габриел: България ще продължи да подкрепя Египет

Вицепремиерът Мария Габриел и министърът на външните работи на Египет Самех Шукри разискаха задълбочаването на политическото и икономическото съдействие сред България и Египет. Габриел е на посещаване в Кайро.

В българската делегация са и петима министри. Първите дипломати на двете страни управляваха първото съвещание на основаната през 2018 година Съвместната комисия за съдействие. В него участваха министрите на защитата, превоза, стопанската система, нововъведенията и енергетиката.

В Кайро бяха подписани и междуправителствени документи в региона на защитата и енергетиката, както и съглашение за унищожаване на визовите условия за притежателите на дипломатически и служебни паспорти при краткосрочни пътувания. Това е първата аудиенция на български външен министър в Египет от 12 години насам. Двете страни търсят общи решения против районните и световните провокации, акцентира Мария Габриел и добави, че София и Кайро ще повдигнат съдействието си на стратегическо равнище:

" Египет е най-големият търговско-икономически сътрудник на България в региона на Близкия изток и Северна Африка. Обсъдихме опциите за икономическо, комерсиалното и капиталово съдействие. Имаме положителни позиции да задълбочим партньорството си и да се превърнем в районен, енергиен, транспортен и капиталов център, от който да се възползва бизнесът и на двете страни. Потвърдихме интереса да си сътрудничим в региона на енергетиката. Обсъдихме и партньорството в защитата, земеделието и туризма.

За мен е значимо да загатна стратегическото партньорство с Европейския съюз, тъй като България ще продължи да поддържа Египет до завършването на това стратегическо партньорство.

Когато приказваме за меморандума за съдействие в региона на енергетиката и в частност природния газ за нас това е от значително значение. Видяхме след съветската експанзия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена значимост. Искаме да обединим старания, освен да забележим по какъв начин дружно да осигурим доставките, само че също и да разтеглим пазара ".

България и Египет имат интерес от непоклатимост в на Близкия Изток, акцентира египетският външен министър Самех Шукри.

Двамата първи дипломати разискаха казуса с миграцията и сигурността в района и напрежението поради спора сред Израел и " Хамас ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР