Вицепремиерът Корнелия Нинова направи изказване пред медиите след среща с

...
Вицепремиерът Корнелия Нинова направи изказване пред медиите след среща с
Коментари Харесай

Нинова: Компенсациите за бизнеса ще продължат и през май

Вицепремиерът Корнелия Нинова направи изявление пред медиите след среща с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерски съвет, в която участваха и министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев

"Сериозен диалог с няколко съответни неща. Първо, ембаргото за импорт на нефт от Русия да не се отнася за България, поискано е изключение за България. Второ, постигнахме единодушие, че обезщетенията за бизнеса ще продължат и през май. Те бяха до края на април. С какъв брой – следва идната седмица в диалог на министъра на енергетиката и на финансите това да се посочи. Трето, още веднъж декларирахме от името на работодатели с поддръжка на синдикати, да се резервира цената на газа – такава, каквато е в този момент по доставките от "Газпром ", уточни Нинова.

Тя добави още, че в случай че договарянията за различни доставки доведат до по-висока цена , то ще се търси механизъм страната да компенсира разликата.

"Четвърто, държавното управление поискахме дерогация за увеличение на прага за регистрации по Данък добавена стойност от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева, което е в помощ на дребния и междинен бизнес. И пето, последно, разискване на вид за махане на акциза върху горивото. Това са 4-5 съответни неща, които през днешния ден сме обсъждали, някои от тях към този момент изрично декларирани, каквото е изключението за ембаргото и поръчката за дребния и междинен бизнес за регистрацията от 50 на 100 хиляди лева по Данък добавена стойност ", добави още министърът на стопанската система.

"Всички тези диалози и съответни ограничения, които обсъждаме, са ориентирани към това да спасим българската стопанска система и промишленост. Да обърнем изключително внимание на енергоемките предприятия. Загрижени сме за това, че казусът със прекъсването на доставките на газа са наранени 30 хиляди компании близо, над 250 хиляди работни места и задачата ни е да спасим и тези компании, и тези работни места. Разбира се, да помогнем и на стопанската система, и промишлеността, както и на земеделието и селското стопанство, тъй като доста аграрни стопани също ще пострадат от цената на газа) ", уточни тя.

Разговорите ще продължат и идната седмица.

"Колегите приканиха да се възвърне работата на Националния съвет за тристранно съдействие, както и Национален стопански съвет към Министерството на стопанската система и промишлеността, тъй че и в тези формати ще обсъждаме тези разновидности. И тези диалози ще се организират в границите на процедурата за актуализация на бюджета, тъй като някои от тези ограничения би трябвало да залегнат в обновения бюджет дружно с други ограничения в антикризисен и обществен пакет ", сподели още Нинова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР