Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Искаме директен полет между България и Армения

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Армения Зохраб Мнакацанян се договориха двете страни да работят за повече съгласуваност между тях.

„ Важно е народите ни да видят, че имаме отлични двустранни връзки. Надявам се, че визитата ми ще спомогне за насърчаване на туризма. Трябва и да се фокусираме върху свързаността, сред страните ни няма пряк самолетен полет “, съобщи по време на диалозите си със Зохраб Мнакацанян Екатерина Захариева, която е на първо публично посещаване в Армения, предадоха от Министерството на външните работи.

„ Директният самолетен полет би трябвало да е безспорен наш приоритет в свързаността, ще окуражим нашите компании да работят в тази посока “, съобщи арменският външен министър.

И двамата министри бяха единомислещи, че неналичието на открити политически въпроси сред двете страни и вековните исторически цивилизационни връзки са добра основа да бъдат връзките развивани по-активно. В България живеят и 10 800 български жители от арменски генезис, които съгласно Екатерина Захариева са натурален мост и живата връзка сред двете страни.

Външният ни министър означи ниския стокообмен сред двете страни, който за 2018 година възлиза на 27,3 млн. $. За интервала януари-юни на 2019 година стокообменът е на стойност 19,5 млн. $, като износът ни за интервала е повишен с 53% в съпоставяне със същия интервал на 2018 година

„ Имаме нарастване на износа за първите 6 месеца, само че като цяло стокообменът не е доста. Сигурна съм, че повода е в недобрата съгласуваност. Трябва да се фокусираме повече върху превози планове и връзките посредством Черноморския кулоар “, сподели Екатерина Захариева. По думите й Армения би могла да се възползва от стратегическото местонахождение на България и да употребява страната ни за вход в Европейския съюз, който е и най-големият търговски сътрудник на Армения. „ Можете да употребявате в това число фериботните ни връзки в Черно море, имаме доста положителни пристанища във Варна и Бургас, имаме доста добра пътна инфраструктура “, акцентира Екатерина Захариева.

Министър Мнакацанян удостовери интереса на Армения да развива по-активни стопански връзки с България. „ За разширението на връзките сред страните ни развиването на икономическите връзки има изключително значение “, сподели арменският външен министър. Като сфери от общ интерес в стопанската система двамата събеседници показаха туризма, софтуерните и високите технологии, машиностроенето, хранително-вкусовата индустрия, фармацевтиката.

Арменският външен министър акцентира, че Европейският съюз е най-големият покровител на промените в Армения и благодари на Екатерина Захариева за помощта, която страната ни оказва за връзките с Европейски Съюз.

„ Европейският съюз няма прикрит дневен ред, единствената ни цел е да поддържаме държавните управления и народите в другите страни да живеят в демократично, намерено, несъмнено общество, да не напущат страните си “, съобщи Екатерина Захариева, която поздрави арменския си сътрудник за осъществяваните в страната промени.

България е една от първите страни членки, утвърдили Споразумението за всеобхватно и засилено партньорство и съдействие сред Армения и Европейски Съюз, поддържа визовия разговор сред Армения и Европейски Съюз, съдействието в границите на „ Източно партньорство “. По линия на помощта за развиване за последните три години България е отпуснала повече от 700 000 лева (350 000 евро) по 9 плана в Армения и още един с обсег Армения и Грузия.

В рамките на договарянията бяха подписани две междуправителствени съглашения. Екатерина Захариева и Зохраб Мнакацанян подписаха протокол за използване на Споразумението сред Европейски Съюз и Армения за реадмисия, което има значение за започване на договаряния на Армения с Европейски Съюз за визова либерализация. С министъра на териториалната администрация и инфраструктура Сурен Папикян Екатерина Захариева подписа съглашение за интернационален превоз и автомобилни транспорти. Документът дава базата за активизиране на съдействието ни в транспортната сфера, като се чака то да способства за увеличение на размерите на транспортите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР