Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Екатерина Захариева очаква ЕС да запази единството си в преговорите с Лондон

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила изрази през днешния ден упованието Европейски Съюз да съумее да резервира единството си в договарянията с Англия.

Захариева през днешния ден ръководи първото съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси в границите на българското председателство. На това съвещание основният договарящ на Европейски Съюз с Англия Мишел Барние ще запознае европейските министри с хода на договарянията и упованията за идващите месеци. Очаква се министрите да одобрят насоки за договарянията за преходния период преди цялостното овакантяване на Англия.

Убедена съм, че министрите ще бъдат в положение да одобрят насоките и че ще съумеем да запазим досегашното си единение. Вече съобщихме по какъв начин виждаме този временен период - с цялостно използване на европейското законодателство от Англия, без Лондон да взе участие в институциите и процеса на приемане на решения, уточни Захариева.

Работни документи за днешното съвещание демонстрират, че Европейски Съюз ще предложи двугодишният временен период да бъде в действие до 31 декември 2020 година, като това значи че до тогава Англия ще би трябвало да ползва правото на Европейски Съюз, в това число във връзка с опазването на границите, свободата на придвижване, върховенството на Европейския съд. С началото на преходния период от следващата година Англия повече няма да има представители в институциите на Европейски Съюз и няма да взе участие при разискването и приемането на общите решения.

Тези рамки обрисуват преговорните позиции, които да пази Европейската комисия. Предстои комисията да бъде упълномощена да стартира тази част от договарянията, като се планува договореностите за прехода да залегнат в окончателното съглашение с Лондон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР